ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δεν κινδυνεύει πλέον η Ελλάδα από τη ραδιενέργεια της Ιαπωνίας

Δημοσίευση 4 Μαΐου 2011, 15:47 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Δεν κινδυνεύει πλέον η Ελλάδα από τη ραδιενέργεια της Ιαπωνίας
Facebook Twitter Whatsapp
Οι εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις των ραδιενεργών στοιχείων που έφθασαν στον ελληνικό χώρο, εξαιτίας του πυρηνικού ατυχήματος στην Ιαπωνία, βρίσκονται πλέον κάτω από τα όρια ανίχνευσης στον αέρα, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).
Οι εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις των ραδιενεργών στοιχείων που έφθασαν στον ελληνικό χώρο, εξαιτίας του πυρηνικού ατυχήματος στην Ιαπωνία, βρίσκονται πλέον κάτω από τα όρια ανίχνευσης στον αέρα, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ). Στο διάστημα 24 Μαρτίου έως 4 Μαΐου, η ΕΕΑΕ, μαζί με το Δίκτυο των Συνεργαζομένων Εργαστηρίων, πραγματοποίησαν περισσότερες από 310 μετρήσεις σε δείγματα προερχόμενα από την πλήρη περιβαλλοντική αλυσίδα (αέρας, νερό της βροχής, χόρτα, γάλα και κρέας από ζώα ελευθέρας βοσκής) από διάφορες περιοχές της χώρας μας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η φθίνουσα τάση των συγκεντρώσεων ραδιενέργειας ξεκίνησε εδώ και αρκετές εβδομάδες, ενώ από τις 28 Απριλίου και έπειτα προκύπτουν μη ανιχνεύσιμες τιμές.

 Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των μετρήσεων, που εξακολουθούν να διενεργούνται σε περιβαλλοντικά δείγματα, διαβιβάζονται αρμοδίως στην ΕΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), και είναι διαθέσιμα στο διαδικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ (www.eeae.gr).

Η ΕΕΑΕ, ως αρμόδιος φορέας για την πυρηνική ασφάλεια και τον έλεγχο ραδιενέργειας περιβάλλοντος, διευκρινίζει ότι θα συνεχίσει πάντως να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και να μεριμνά για τις όποιες ενέργειες απαιτούνται σε εθνικό επίπεδο.