ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Βρέθηκε νεογέννητο ορφανό αρκουδάκι στις Πρέσπες

Δημοσίευση 27 Μαρτίου 2015, 04:01 / Ανανεώθηκε 26 Μαρτίου 2015, 20:44
Βρέθηκε νεογέννητο ορφανό αρκουδάκι στις Πρέσπες
Facebook Twitter Whatsapp

Το ζωάκι ήταν  φοβισμένο και χωρίς τη μαμά του, την οποία εικάζεται ότι σκότωσαν για το εμπόριο αρκούδας στην Αλβανία. 

Ένα νεογέννητο αρκουδάκι  εντόπισαν οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, σε αγροτική περιοχή, λίγο έξω από το χωριό Βροντερό Πρεσπών. Το ζωάκι ήταν  φοβισμένο και χωρίς τη μαμά του, την οποία εικάζεται ότι σκότωσαν για το εμπόριο αρκούδας στην Αλβανία.

 

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση πέντε συναρμόδιων φορέων, «εικάζεται ότι άγνωστοι απομάκρυναν από τη φωλιά της τη μητέρα του ή ότι τη σκότωσαν προκειμένου να πάρουν το αρκουδάκι, πράξη που πιθανά συνδέεται με το εμπόριο αρκούδων στην Αλβανία, όπου η έκθεση των ζώων αυτών σε αιχμαλωσία είναι ακόμα διαδεδομένη». Το αρκουδάκι μεταφέρθηκε στο Κέντρο Περίθαλψης του «Αρκτούρου», όπου και θα παραμείνει σε ειδικό πρόγραμμα ανατροφής, μέχρι να επανενταχθεί στο φυσικό του περιβάλλον.

Την ίδια μέρα, στις 19 Μαρτίου, οπότε και εντοπίστηκε το μικρό αρκουδάκι, μια άλλη νεαρή αρσενική αρκούδα, αρχικά απομακρύνθηκε από τον οικισμό, αλλά επέστρεψε μετά από δύο μέρες και κατέρρευσε εξουθενωμένη.

Την επόμενη μέρα, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας, του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου και των περιβαλλοντικών οργανώσεων «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ», μαζί με στελέχη της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, έσπευσαν στην περιοχή για τη διάσωση της καφέ αρκούδας. Οι επιστήμονες νάρκωσαν το ζώο και το μετέφεραν για εξετάσεις στο Κέντρο Περίθαλψης, όπου διαπιστώθηκε, ότι έχει ηλικία μόλις 14 μηνών και είναι πυροβολημένη στο κεφάλι.

«Δυστυχώς δεν είναι το πρώτο περιστατικό κατά της καφέ αρκούδας που καταγράφεται στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών καθώς, κατά το παρελθόν, έχουν βρεθεί νεκρές από πυροβόλο όπλο άλλες τέσσερις αρκούδες» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πάνος Στεφάνου από τον «Αρκτούρο», κάνοντας έκκληση για παρέμβαση των αρμόδιων αρχών ώστε να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Όσον αφορά τις υποψίες περί εμπορίας αρκούδων στην Αλβανία, την εικόνα στη γειτονική χώρα είχε περιγράψει με μελανά χρώματα εκπρόσωπος ΜΚΟ στο διεθνές συνέδριο για τη μελέτη της αρκούδας που διοργάνωσε, τον περασμένο Οκτώβριο, ο «Αρκτούρος» στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είχε αναφέρει τότε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Aleksandër Trajçe από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Protection and Preservation of Natural Environment in Albania», «στην Αλβανία, οι αρκούδες ακόμα χορεύουν, ενώ άλλες κρατούνται φυλακισμένες και χρησιμοποιούνται ως... αξιοθέατο και πόλο έλξης για την πελατεία εστιατορίων ακόμα και μέσα στα Τίρανα!».

«Αν και οι αρκούδες είναι, από τη νομοθεσία μας, αυστηρά προστατευόμενο είδος από το 1956, εντούτοις υπάρχουν ακόμα αρκούδες - χορεύτριες και αρκούδες φυλακισμένες παράνομα σε κλουβιά έξω από εστιατόρια και μπαρ!» είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Trajçe, προσθέτοντας ότι, όπως προέκυψε σε πρόσφατη έρευνα της αλβανικής ΜΚΟ, υπάρχουν ακόμα και περιφέρονται σε δρόμους της χώρας, τέσσερις αρκούδες «χορεύτριες», ενώ 42 είναι φυλακισμένες σε κλουβιά που διατηρούν ιδιώτες.