ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Υλοποίηση περιφερειακού σχεδιασμού απορριμμάτων στην Αττική

Δημοσίευση 21 Δεκεμβρίου 2010, 08:24 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Υλοποίηση περιφερειακού σχεδιασμού απορριμμάτων στην Αττική
Facebook Twitter Whatsapp

Την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η ολοκληρωμένη διαχείριση περιλαμβάνει, εκτός του χώρου υγειονομικής ταφής (ΧΥΤ) και τη μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών, κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμών υλικών και τους κεντρικούς και τοπικούς σταθμούς μεταφόρτωσης για το σύνολο των απορριμμάτων και θα λειτουργεί σε συνδυασμό με προγράμματα ανακύκλωσης, δίνοντας τέλος στη λειτουργία των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), που λειτουργούν στην περιοχή, με τις προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Επίσης, εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι και για τις υπόλοιπες μονάδες επεξεργασίας στην Αττική. Έχει γίνει η επεξεργασία προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), λόγω της μεγάλης περιβαλλοντικής και κοινωνικής σημασίας, που έχει η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.

Η διαγωνιστική διαδικασία για τις μονάδες επεξεργασίας στην Αττική, για τις οποίες έχουν διασφαλιστεί, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημαντικοί οικονομικοί πόροι από το ΕΣΠΑ, θα είναι ανοιχτή σε εφαρμοστέες και δόκιμες τεχνολογικές επιλογές. Στο πλαίσιο αυτό τα τεύχη δημοπράτησης των μονάδων επεξεργασίας θα τεθούν πρώτα σε δημόσια διαβούλευση και θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο της κατάλληλης διαδικασίας, πριν την οριστικοποίησή τους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι υποκριτική η συμπεριφορά πολιτικών παραγόντων, καθώς και παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αντιτίθενται στην υλοποίηση των υποδομών διαχείρισης των απορριμμάτων, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, διατηρώντας, ταυτόχρονα, χώρο ανεξέλεγκτης και παράνομης διάθεσης αυτών, η οποία απέχει μόλις λίγα μέτρα από κατοικημένες περιοχές και που αποδεδειγμένα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η ολοκληρωμένη εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού προβλέπει ότι ο χώρος στη θέση «Βραγόνι» στην Κερατέα της Ν.Α. Αττικής προορίζεται μόνο για την ετήσια διαχείριση περίπου εκατό είκοσι χιλιάδων τόνων απορριμμάτων από τους δήμους της Ανατολικής Αττικής, βάσει της αρχής της εγγύτητας.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η πλειονότητα των κατοίκων της Κερατέας αντιλαμβάνεται ότι η υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής σημαίνει την οριστική παύση της ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων και είναι ο μόνος ορθολογικός τρόπος μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης του προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων. Η επένδυση σε υποδομές διαχείρισης των απορριμμάτων όχι μόνο δεν υποβαθμίζει την περιοχή τους, αλλά το εντελώς αντίθετο: την αναβαθμίζει από τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση ανεξέλεγκτης διάθεσης τους.

»Με βάση τα παραπάνω είναι φανερό ότι είναι παντελώς αδικαιολόγητοι και αποκλειστικά υπεύθυνοι όσοι υποδαυλίζουν αναίτιες κοινωνικές αντιδράσεις και προσπαθούν να τις στηρίξουν πάνω στην ελλιπή πληροφόρηση των κατοίκων. Είναι καιρός να αναλάβουν τις ευθύνες τους, μακριά από ακραίες ενέργειες και στείρες αντιπαραθέσεις. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Τέλος, τονίζουμε, για μία ακόμη φορά, ότι είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο για πιο αποτελεσματική και βέλτιστη υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού, γιατί το περιβάλλον μας χρειάζεται όλους», σημειώνεται στην ανακοίνωση