ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Υπό απειλή τα ευρωπαϊκά δάση λόγω της κλιματικής αλλαγής

Δημοσίευση 17 Ιανουαρίου 2011, 13:38 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Υπό απειλή τα ευρωπαϊκά δάση λόγω της κλιματικής αλλαγής
Facebook Twitter Whatsapp

Το 42% της έκτασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης -το 51% της Ελλάδας- καλύπτεται από δάση.

Το 42% της έκτασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης -το 51% της Ελλάδας- καλύπτεται από δάση.

Ενας φυσικός πλούτος που λειτουργεί ταυτόχρονα ως περιβαλλοντικός αλλά και οικονομικός πόρος, με μια πολυεπίπεδη προσφορά στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ο πόρος αυτός τα τελευταία χρόνια βρίσκεται υπό απειλή, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο, η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να αναλάβει δράση, προετοιμάζοντας τη δημιουργία ενός νέου νομοθετικού πλαισίου. Ενός πλαισίου που θα θέτει επί τάπητος σημαντικά ζητήματα, όπως την ανάληψη προληπτικών μέτρων για την προστασία των δασών και τη θέσπιση υποχρέωσης για την αειφορική τους διαχείριση.

Η ανάληψη μέτρων προστασίας ενάντια στην κλιματική αλλαγή θα συζητηθεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 25-26 Ιανουαρίου. Εισηγητής είναι ένας Ελληνας, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κρίτων Αρσένης. «Με την έκθεση που θα παρουσιάσουμε, διερευνούμε τις κατευθύνσεις στις οποίες θα πρέπει να κινηθεί η κοινοτική νομοθεσία», εξηγεί στην «Κ». «Το θετικό είναι ότι συζητούμε πλέον τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Οδηγίας που θα εξειδικεύσει μέτρα ειδικά για το ζήτημα αυτό: την προστασία των δασών από την κλιματική αλλαγή».

Ποια είναι τα προβλήματα που δημιουργεί στα δάση η αλλαγή του κλίματος; Σύμφωνα με την Πράσινη Βίβλο της Ε.Ε., η αύξηση της θερμοκρασίας μεταβάλλει σε πρώτο επίπεδο την καταλληλότητα ορισμένων περιοχών για συγκεκριμένους τύπους δασών. Ταυτόχρονα, η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων επιτείνει τους κινδύνους πυρκαγιών, πλημμυρών κ.λπ. Τα προβλήματα είναι διαφορετικά στη βόρεια και στη νότια Ευρώπη. Στα καθ’ ημάς, οι συχνότερες λειψυδρίες κατά το καλοκαίρι οδηγούν σε μειωμένη ανθεκτικότητα των δασών. «Στον νότο, τα δάση αρρωσταίνουν πλέον συχνότερα και ταχύτερα, ενώ οι ξηρασίες τα κάνουν ευάλωτα στις φωτιές», λέει ο κ. Αρσένης. «Στον βορρά αντίθετα, με τη μείωση των παγωμένων ημερών τα εδάφη γίνονται πιο μαλακά και τα δάση πιο ευάλωτα σε θύελλες και πλημμύρες».

Η πρόταση που θα κατατεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο περιλαμβάνει επτά άξονες δράσης. Ανάμεσα σε αυτούς, την ενίσχυση της προληπτικής δράσης για την προστασία των δασών από πυρκαγιές και παθογόνους οργανισμούς, την επαναφορά του ευρωπαϊκού νομικού και χρηματοδοτικού πλαισίου για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και τη θέσπιση υποχρέωσης για στρατηγικό σχεδιασμό στα κράτη-μέλη για τη δασική προστασία. «Ενα από τα καινούργια στοιχεία είναι ότι ζητάμε να δοθεί χρηματοδότηση στα δημόσια δάση, που αντιπροσωπεύουν το 39% των δασών της Ε.Ε. και το 78% των ελληνικών. Πιστεύουμε ότι ένας κρατικός φορέας όπως λ.χ. ένα δασαρχείο θα πρέπει να μπορεί να ζητεί πόρους από την Ευρώπη. Επίσης, με δεδομένη την άνοδο των βιοκαυσίμων, είναι κρίσιμο να υπάρξουν νομικά δεσμευτικά κριτήρια για την αειφορική χρήση της βιομάζας (κλαδιά, φύλλα κ.λπ.), η ζήτηση της οποίας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 100% για την παραγωγή ενέργειας».

Πριν από την έλευση της Οδηγίας, ωστόσο, κάθε χώρα θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες. «Στην Ελλάδα πρέπει να επενδύσουμε σοβαρά στις δυνατότητες των δημοσίων οργανισμών», εκτιμά ο κ. Αρσένης. «Χρειαζόμαστε πολύ ικανές δασικές υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή».