ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι ελληνο-γερμανικές Εταιρίες Φιλίας δενδροφυτεύουν τον Υμηττό

Δημοσίευση 19 Φεβρουαρίου 2011, 13:59 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Οι ελληνο-γερμανικές Εταιρίες Φιλίας δενδροφυτεύουν τον Υμηττό
Facebook Twitter Whatsapp

Με 2011 βελανιδιές για την Καισαριανή η Ένωση Ελληνο-Γερμανικών Εταιριών Φιλίας "VDGG" κάνει πράξη, αύριο Κυριακή 20.02.11, την πρωτοβουλία της για την αναδάσωση του Υμηττού που επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 20007.

Με 2011 βελανιδιές για την Καισαριανή η Ένωση Ελληνο-Γερμανικών Εταιριών Φιλίας "VDGG" κάνει πράξη, αύριο Κυριακή 20.02.11, την πρωτοβουλία της για την αναδάσωση του Υμηττού που επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 20007.

Για την αναδάσωση επελέγη η περιοχή "Αράπης" που αποτελεί προέκταση του πάρκου στο οποίο βρίσκεται το εξόχου συμβολικής ιστορικής σημασίας Σκοπευτήριο Καισαριανής. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας Ρίχαρτ φον Βαϊτσέκερ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα το 1987 κατέθεσε στεφάνι στο Σκοπευτήριο Καισαριανής τιμώντας τα θύματα της ναζιστικής κατοχής στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για την αυριανή δενδροφύτευση στο δήμο Καισαριανής βρίσκεται στην Αθήνα το προεδρείο της Ένωσης "VDGG" με επικεφαλής την πρόεδρο της, πρώην βουλευτή του SPD Ζίγκριτ Σκαρπέλις-Σπερκ. Τη συνοδεύουν η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Έλκε Φέρνερ, η αντιπρόεδρος του συνδικάτου ver.di Μάγκρετ Μένιγκ-Ράανεν και εκπρόσωπος του προεδρείου του συνδικάτου χημικής βιομηχανίας IG-Chemie.

H πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο θα εκπροσωπήσει ο γ.γ. της Βουλής Αθανάσιος Παπαϊωάννου.

 Θερμός χαιρετισμός Σταϊνμάιερ

Ο πρόεδρος της ΚΟ του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD, πρώην Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σε θερμό χαιρετισμό της πρωτοβουλίας της Ένωσης "VDGG", τονίζει τους δεσμούς που συνδέουν τη Γερμανία και την Ελλάδα, "η σκοτεινότερη πλευρά των οποίων πουθενά αλλού δεν είναι τόσο παρούσα όσο στην Καισαριανή".

Ο κ. Σταϊνμάιερ υπογραμμίζει τη σημερινή, στενή φιλία μεταξύ των δύο χωρών και διαβεβαιώνει τους Έλληνες ότι δεν πρέπει να εντυπωσιάζονται από "εθνικά χρωματισμένες" παραφωνίες ορισμένων εταίρων. Ο κ. Σταϊνμάιερ διαβεβαιώνει ότι "η Γερμανία και η ΕΕ στεκόμαστε στο πλευρό σας και αναγνωρίζουμε τις τεράστιες προσπάθειες που αναλαμβάνονται στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης".

Στους χορηγούς της πρωτοβουλίας "2011 Βελανιδιές για την Καισαριανή" συγκαταλέγονται όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της γερμανικής βουλής ο πρόεδρος του συνδικάτου χημικής βιομηχανίας IG Chemie Μίχαελ Βασιλειάδης, η ιστορικός Φάνη Παπούλια κ.α.

Για την αναδάσωση επελέγη η βελανιδιά, η οποία είναι ιδανικό είδος για περιοχές που κινδυνεύουν από πυρκαγιές στην περιοχή της μεσογείου και μετά την πυρκαγιά αναπτύσσονται πάλι, όπως τονίζει ο βοτανολόγος καθ. του παν/μίου Γκέτινγκεν Ε. Μπεργκμάιερ.

 Στενή συνεργασία για τη δασοπροστασία

Η αναδάσωση στον Υμηττό αποτελεί συνέχεια της συνεργασίας της Ένωσης "VDGG" με το δήμο Καισαριανής στον τομέα της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής η Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής (ΕΔΔΚ) απέκτησε με τη βοήθεια της Ελληνο-Γερμανικής Εταιρίας Τίμπινγκεν-Ρόιτλινγκεν ένα σύγχρονο πυροσβεστικό όχημα που οι εθελοντές ονόμασαν "ΑΛΑΡΙΧΟ" και χρησιμοποιήθηκε σε πολλές επιχειρήσεις κατάσβεσης στον Υμηττό έχοντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε δύσβατες περιοχές. Ακολούθησε βοήθεια σε πυροσβεστικό εξοπλισμό, κράνη καθώς και προγράμματα εκπαίδευσης στη δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση. Στην παροχή υλικής βοήθειας πρόκειται να προστεθεί και ένα όχημα 4Χ4 Pick-up.