ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον: Διευκρινίσεις από το ΥΠΕΚΑ

Δημοσίευση 22 Φεβρουαρίου 2011, 11:14 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον: Διευκρινίσεις από το ΥΠΕΚΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, απαντώντας εμμέσως και στις αναφορές που έκανε την Παρασκευή ο τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, απαντώντας εμμέσως και στις αναφορές που έκανε την Παρασκευή ο τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως επισημαίνεται, το πρόγραμμα όπως είχε προετοιμαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, είχε πλήρη διαχειριστική και τεχνική ανωριμότητα, όπως επανειλημμένως έχει αναλυθεί στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του προγράμματος δεν είχε διασφαλιστεί, ήταν σε εκκρεμότητα η προώθηση της απαραίτητης νομοθετικής ρύθμισης, δεν υπήρχε έγγραφη συμφωνία για τη λειτουργία του διαχειριστικού σχήματος και δεν διασφαλιζόταν η απαίτηση της ΕΕ για ενεργειακή επιθεώρηση πριν και μετά τις παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το πρόγραμμα όπως υλοποιείται σήμερα, διασφαλίζει και μεγιστοποιεί τα οφέλη για τους πολίτες αλλά και τη χώρα συνολικά, για πέντε λόγους.

Ειδικότερα:

1. Η υλοποίησή του προγράμματος μέσω του Ταμείου Χαρτοφυλακίου που συστάθηκε τον Ιούλιο στην ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ εξασφαλίζει την επαναχρησιμοποίηση των κεφαλαίων που αφορούν στα δάνεια (ανακυκλούμενα κεφαλαία) παρέχοντας κίνητρα σε περισσότερους ωφελούμενους (συνολική επένδυση στην πραγματική οικονομία ύψους 1 δις €) και μεγάλη ρευστότητα στην αγορά. Εξασφαλίζει επίσης σημαντικό όφελος για τη χώρα, μέσω της άμεσης εισροής και της αυξημένης απορροφητικότητας κεφαλαίων ΕΣΠΑ για το 2010 καθώς και τη δυνατότητα συνεχούς στήριξης πρωτοβουλιών εξοικονόμησης ενέργειας.

2.Η λήψη δανείου έχει μεγάλα πλεονεκτήματα για τους πολίτες, καθόσον παρέχει ρευστότητα και επιτρέπει να πραγματοποιηθούν εργασίες χωρίς να απαιτείται η εκ των προτέρων χρηματοδότησή τους . Πλεονέκτημα αποτελεί και το γεγονός ότι γίνεται με μειωμένο ή μηδενικό επιτόκιο, σε συνδυασμό με επιχορήγηση στις κατηγορίες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Επιπλέον, οι όροι της δανειακής σύμβασης είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί, καθώς δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις (πχ. προσημείωση ακινήτου) για την παροχή του δανείου, επιτρέπεται οι πολίτες να ζητήσουν να τεθεί εγγυητής, προκειμένου να βελτιώσουν την πιστοληπτική τους ικανότητα και δεν υπάρχει επιβάρυνση κόστους διαχείρισης φακέλου αιτήματος και κόστους διαχείρισης δανείου.

3.Μια σημαντική διαφορά από το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση είναι ο ακριβής και αντικειμενικός τρόπος προσδιορισμού των απαραίτητων παρεμβάσεων για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και υπολογισμού της εξοικονομούμενης ενέργειας.

4.Η αυτονομία θέρμανσης αφορά μόνο την περίπτωση αίτησης για μεμονωμένο διαμέρισμα, όπου απαιτείται η θέρμανση του να πραγματοποιείται με σύστημα/συσκευή τον έλεγχο του/ης οποίου/ας έχει ο ένοικος του διαμερίσματος (αυτονομία σε κεντρικό σύστημα θέρμανσης, σύστημα/ συσκευή αποκλειστικά για τις ανάγκες θέρμανσης του διαμερίσματος) ή υποβολή σχετικής πρότασης στο πλαίσιο του Προγράμματος. Και αυτό γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ουσιαστική εξοικονόμηση.

5.Παρά το γεγονός ότι το Πρόγραμμα υλοποιείται με θεσμικές και διαχειριστικές καινοτομίες, είναι ευέλικτο διότι δεν έχει τους περιορισμούς που είχε ο σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης (επιλέξιμες ήταν μόνο μονοκατοικίες και πολυκατοικίες και όχι διαμερίσματα, και επίσης 3 εκ των 5 παρεμβάσεων ήταν υποχρεωτικές).