ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Eλλάδα διαθέτει μεταλλευτικά κοιτάσματα αξίας 40 δις

Δημοσίευση 16 Μαΐου 2011, 11:24 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η Eλλάδα διαθέτει μεταλλευτικά κοιτάσματα αξίας 40 δις
Facebook Twitter Whatsapp
Η Ελλάδα διαθέτει μεταλλευτικά αποθέματα άμεσα αξιοποιήσιμα, συνολικής οικονομικής αξίας 38,2 δισ. ευρώ (με βάση τις τιμές των μετάλλων στα τέλη του 2010).
Η Ελλάδα διαθέτει μεταλλευτικά αποθέματα άμεσα αξιοποιήσιμα, συνολικής οικονομικής αξίας 38,2 δισ. ευρώ (με βάση τις τιμές των μετάλλων στα τέλη του 2010). Την εν λόγω αποκάλυψη έκανε στην εφημερίδα «Ισοτιμία», ο γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ, αναπληρωτής καθηγητής γεωλογίας και γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Κώστας Παπαβασιλείου και παραθέτει μοναδικά στοιχεία που, όπως επισημαίνει, έχει ήδη στα χέρια της η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι το ΙΓΜΕ είναι ΝΠΙΔ, εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και αποτελεί τον επίσημο Σύμβουλο της πολιτείας σε θέματα γεωεπιστημών, ορυκτών και ενεργειακών πρώτων υλών.

Σε ό, τι αφορά την αξία των μεταλλευτικών αποθεμάτων στην Ελλάσα, ο καθηγητής απαντά: «Τα μετρημένα μεταλλευτικά αποθέματα ανέρχονται σε περίπου 5,7 εκατ. τόνους, συνολικής οικονομικής αξίας 38,2 δισ. ευρώ με βάση τις τιμές των μετάλλων στα τέλη του 2010. Αντιλαμβάνεστε ότι με τις σημερινές τιμές, οι οποίες για τα περισσότερα μέταλλα είναι σημαντικά υψηλότερες, η συνολική οικονομική αξία των μετρημένων μεταλλευτικών αποθεμάτων θα κυμαίνεται στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ποσοστό των ορυκτών πρώτων υλών της χώρας ήδη βρίσκεται σε εκμετάλλευση εδώ και πολλές δεκαετίες. Οι πωλήσεις μεταλλευμάτων, ορυκτών, μαρμάρων και κατεργασμένων μεταλλουργικών προϊόντων το 2008 ανήλθαν σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 800 εκατ. ευρώ ή το 72%, είναι εξαγωγές. Οι συνθήκες στη διεθνή οικονομία την επόμενη διετία πίεσαν τη σχετική δραστηριότητα. Όμως, από το 2010 καταγράφεται ανάκαμψη, ενώ υπάρχουν βάσιμες προοπτικές ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί λόγω της παγκόσμιας αύξησης στη ζήτηση πρώτων υλών.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν υπάρχουν έτοιμες ώριμες επενδύσεις σε μεταλλευτικά κοιτάσματα της Ελλάδας που μπορούν να δοθούν αμέσως, εκείνος εξήγησε: «Το μεταλλογενετικό περιβάλλον στη Β. Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τον σχηματισμό εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων. Η μεταλλευτική αξία των βεβαιωμένων αποθεμάτων νικελίου, ψευδαργύρου, μολύβδου, χαλκού, χρυσού και αργύρου στη Μακεδονία και τη Θράκη, με βάση την ενεργό μεταλλευτική παραγωγή, τις επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και με τις τιμές των μετάλλων του τέλους του 2010, ανέρχεται σε περίπου 27,6 δισ. ευρώ, ποσό που με τις σημερινές υψηλότερες τιμές των μετάλλων αγγίζει τα 30 δισ».

Ένα πολύ μικρό μέρος της αξίας αυτής αξιοποιείται σήμερα παραγωγικά. Τα δυναμικά αποθέματα που φιλοξενούνται εκεί αλλά και σε άλλες περιοχές είναι σε θέση να πολλαπλασιάσουν το προαναφερόμενο οικονομικό μέγεθος.

Η Ελλάδα, και ειδικότερα η Βόρεια Ελλάδα, είναι μία από τις πλουσιότερες περιφέρειες της Ευρώπης, ικανή να αποτελέσει σταθερή πλουτοπαραγωγική πηγή. Το βεβαιωμένο αποθεματικά δυναμικό 420 περίπου τόνων χρυσού στη Μακεδονία – Θράκη αποτελεί κεντρικό στόχο. Στην κατεύθυνση αυτή οι τρεις περιοχές χρυσού και η αξιοποίησή τους αποτελούν τις σημαντικότερες επενδύσεις που εξελίσσονται σήμερα, οι οποίες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή, με τους επενδυτές να περιμένουν τις σχετικές αδειοδοτήσεις.

Η σχετική γνωμοδότηση έχει φτάσει ήδη στην ελληνική κυβέρνηση. «Το ΙΓΜΕ ήδη έχει υποβάλει προς το ΥΠΕΚΑ πλήρεις και τεκμηριωμένες προτάσεις σε ό,τι αφορά το παρόν, το μέλλον και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του ορυκτού μας πλούτου στο πλαίσιο του ρόλου του ως θεσμοθετημένου συμβούλου για θέματα έρευνας, αξιολόγησης και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας. Εναπόκειται στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο αρμόδιο υπουργείο να επιταχύνει τις διαδικασίες αξιοποίησης των ορυκτών πρώτων υλών της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και την παρούσα οικονομική συγκυρία».

 

Πηγή: εφημερίδα Ισοτιμία