ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γ. Διαμαντίδης: Ενίσχυση του προγράμματος αλιείας έως το 2013

Δημοσίευση 17 Μαΐου 2011, 19:24 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Γ. Διαμαντίδης: Ενίσχυση του προγράμματος αλιείας έως το 2013
Facebook Twitter Whatsapp
Με στόχο να ενισχυθεί η αλιευτική οικονομία και η ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών, αλλά και να μη μείνουν αναξιοποίητες οι πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αλιεία στη χώρα μας, συνεδρίασε σήμερα στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, η Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού προγράμματος Αλιείας 2007-2013, υπό τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη.
Με στόχο να ενισχυθεί η αλιευτική οικονομία και η ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών, αλλά και να μη μείνουν αναξιοποίητες οι πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αλιεία στη χώρα μας, συνεδρίασε σήμερα στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, η Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού προγράμματος Αλιείας 2007-2013, υπό τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας, που είναι συγχρηματοδοτούμενο από τη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπει 274 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 202, δίνονται από την κοινότητα.

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε αλιείς αλλά και κατοίκους παράκτιων περιοχών που θα ήθελαν να προχωρήσουν στην ανάπτυξη αλιευτικής επιχείρησης Πχ. στη κατασκευή ιχθυοτροφείων, αλιευτικών καταφυγίων, υδατοκαλλιεργειών, μεταποιητικών επιχειρήσεων προϊόντων αλιείας ακόμα και για αντικατάσταση ή απόσυρση αλιευτικών σκαφών.

Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί 930 αιτήσεις από αλιείς διαφόρων περιοχών, για ένταξή τους στο επιδοτούμενο πρόγραμμα ενώ την επόμενη εβδομάδα, θα αρχίσει ο έλεγχος τους.

Όσοι αλιείς ή κάτοικοι παράκτιων περιοχών δεν έχουν υποβάλλει ακόμα αίτηση, θα μπορούν να ενημερώνονται από τις κατά τόπους νομαρχίες και δήμους νησιωτικών και θαλάσσιων περιοχών αλλά και περιφέρειες.

Έως σήμερα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας 2007-2013, έχουν ενταχθεί 42 έργα, συνολικής δαπάνης 117.775.102,66 ευρώ, δηλαδή ποσοστό 42,97%.

Επίσης έως τώρα, οι νομικές δεσμεύσεις (τα χρηματικά κονδύλια που έχει ζητήσει το ΥΘΥΝΑΛ να κρατηθούν από το υπουργείο Οικονομικών για ενταγμένα έργα) φτάνουν τα 91.609.695,90 ευρώ, δηλαδή ποσοστό 33,42%.

Σημειώνεται δε ότι για να ακολουθήσουν οι πληρωμές από το πρόγραμμα, χρειάζονται κοινές υπουργικές αποφάσεις που θα δημοσιευθούν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και αφού ακολουθήσει η πρόσκληση ενδιαφέροντος από πολίτες που θα ήθελαν να ενταχθούν σε κάποια από τα επιδοτούμενα προγράμματα, θα ακολουθήσει ο έλεγχος για να δοθούν τα χρήματα.

 Έως τώρα, πληρωμές έχουν γίνει από το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την κατασκευή αλιευτικών καταφυγίων και έργων βελτίωσης ιχθυοσκαλών και ανέρχονται στα 41.908.047,65 ευρώ ποσοστό 15,29%.

Στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού προγράμματος Αλιείας 2007-2013 συμμετέχει σημαντικός αριθμός φορέων, όπως εκπρόσωποι παραγωγών, τοπικής αυτοδιοίκησης, μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Αλιείας & Ναυτιλιακών Υποθέσεων - DG MARE).

«Η θεσμική αναβάθμιση του τομέα της αλιείας είναι μία πραγματικότητα. Μέσα από την ανάπτυξη της θα δημιουργηθούν επιπλέον αναπτυξιακές συνέργειες και στους άλλους δύο πυλώνες του, την ναυτιλία και τα νησιά μας», τόνισε σε δηλώσεις του, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης, ενώ πρόσθεσε ότι μέσα από τα 274 εκατ. ευρώ του προγράμματος θα ενισχυθούν έως το 2013 περίπου 40.000 συμπολίτες μας.