ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μπιρμπίλη: Πλήρης κάλυψη των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές

Δημοσίευση 19 Μαΐου 2011, 12:01 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μπιρμπίλη: Πλήρης κάλυψη των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές
Facebook Twitter Whatsapp
Η Ελλάδα βρίσκεται εντός στόχων για τη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ ως το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης για τη μετάβαση σε οικονομία χαμηλού άνθρακα που θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κάλυψη του 100 % των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.
Η Ελλάδα βρίσκεται εντός στόχων για τη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ ως το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης για τη μετάβαση σε οικονομία χαμηλού άνθρακα που θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κάλυψη του 100 % των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. Αυτά ανέφερε σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη μιλώντας στο συνέδριο του Εκόνομιστ για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η υπουργός, σήμερα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι αυξημένες κατά 23 % σε σχέση με το έτος βάσης, έναντι στόχου για 25 % ως το 2012, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κυότο και οι εκπομπές συνεχίζουν να μειώνονται.

Αναφορικά με τον οδικό χάρτη για το 2050, που θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι θα περιλαμβάνει τους εξής στόχους:

    -Κάλυψη του 100 % της παραγωγης ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.

    -Αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ σε 40 γιγαβάτ, από 15 το 2020.

    -Μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 60 %.

    -Συγκράτηση της κατανάλωσης ενέργειας στα σημερινά επίπεδα.

    -Αύξηση του μεταφορικού έργου από μέσα σταθερής τροχιάς.

    -Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος.

    -Αύξηση της χρήσης βιομάζας και βιοκαυσίμων.

    -Βελτίωση-επέκταση των δικτύων μεταφοράς ενέργειας.

    -Αύξηση της ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας, κυρίως με φράγματα και ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

    -Βελτίωση της παραγωγικότητας του ενεργειακού τομέα.

Ο οδικός χάρτης, ανέφερε η υπουργός, στηρίζεται σε ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες. Εκκρεμεί ωστόσο η εκτίμηση του κόστους / οφέλους των σχετικών ενεργειών. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε, η μετάβαση σε οικονομία χαμηλού άνθρακα θα σημάνει τη δημιουργία 6 εκατ. νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 6 %.

Η υπουργός ΠΕΚΑ τόνισε τέλος ότι τα τραγικά γεγονότα στη Φουκουσίμα και οι αναταραχές στη Μ.Ανατολή έδειξαν ότι η αντιμετώπιση των προκλήσεων απαιτεί αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου και επανέλαβε την αντίθεση της κυβέρνησης στη χρήση πυρηνικής ενέργειας.