ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΥΠΕΚΑ: Έργα δασοπροστασίας ύψους 171,5 εκατ. ευρώ

Δημοσίευση 19 Μαΐου 2011, 16:39 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
ΥΠΕΚΑ: Έργα δασοπροστασίας ύψους 171,5 εκατ. ευρώ
Facebook Twitter Whatsapp
Δράσεις ύψους 171.586.962 εκατ. ευρώ για έργα δασοπροστασίας, που θα μπορέσουν να θωρακίσουν ευαίσθητες δασικές περιοχές της χώρας, προκήρυξε το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Δράσεις ύψους 171.586.962 εκατ. ευρώ για έργα δασοπροστασίας, που θα μπορέσουν να θωρακίσουν ευαίσθητες δασικές περιοχές της χώρας, προκήρυξε το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Πρόκειται για έργα που έχουν ως τελικούς δικαιούχους Δασαρχεία και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι καλούνται από την πλευρά τους στην σύνταξη προτάσεων και τεχνικών δελτίων, ώστε να χρηματοδοτηθούν.

Ως τελική ημερομηνία υποβολής προτάσεων και τεχνικών δελτίων ορίστηκε η 30η Σεπτεμβρίου 2011.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται χρηματοδότηση ύψους 14.986.962 εκατ. ευρώ για την διάνοιξη και βελτίωση δασικών οδικών δικτύων εντός των υπό εκμετάλλευση δασών. Στόχος είναι η αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας, και τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης του ορεινού πληθυσμού και την ανάπτυξη του οικοτουρισμού.

Θα διατεθούν 40,5 εκατ. ευρώ για την εκτέλεση έργων αντιπυρικής προστασίας και εισαγωγή δράσεων πρόληψης. Αναλυτικότερα: μελέτες αντιπυρικής προστασίας, διάνοιξη αντιπυρικών δασικών δρόμων, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και βελτίωση υφιστάμενων, καθαρισμοί παρεδάφιας βλάστησης, κατασκευή και βελτίωση συστημάτων επιτήρησης, καινοτόμα συστήματα ανίχνευσης εντοπισμού πυρκαγιάς, βελτίωση και προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού επικοινωνίας.

Επιπλέον, 22,5 εκατ. ευρώ θα δοθούν για ορεινά υδρονομικά έργα, όπως προληπτικά-φυτοτεχνικά έργα καθώς και μικρά τεχνικά έργα ανάσχεσης πλημμυρών, διαμόρφωσης κοιτών (φράγματα, πρόβολοι, αναβαθμοί κλπ).

 Τέλος, πιστώσεις ύψους 93,6 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για έργα αναδάσωσης- ορεινά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα αποκατάστασης καμένων εκτάσεων, όπως έργα αναδασώσεων για την αποκατάσταση των καμένων δασικών εκτάσεων, αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα αποκατάστασης δασοκομικού δυναμικού, υλοτομία, μεταφορά και απομάκρυνση καμένων δέντρων κλπ.