ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων

Δημοσίευση 19 Μαΐου 2011, 19:58 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων
Facebook Twitter Whatsapp
Στις 24 Μαΐου γιορτάζεται από το 1999 η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών και τη γνωριμία τους με τους εναπομείναντες αστικούς βιότοπους.
Στις 24 Μαΐου γιορτάζεται από το 1999 η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών και τη γνωριμία τους με τους εναπομείναντες αστικούς βιότοπους. Σύμφωνα με την Ορνιθολογική Εταιρεία, η περιοχή της Αθήνας διαθέτει τους λιγότερους ανοιχτούς χώρους από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Και ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος περιγράφει ως «ανεκτή» την αναλογία 10 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, η Αθήνα προσφέρει μόλις 2,5 τ.μ. σε κάθε έναν από τους κατοίκους της.

Οι ανοιχτοί και δενδροφυτεμένοι χώροι μέσα στην πόλη μειώνονται συνεχώς ενώ ο πολεοδομικός ιστός απλώνεται σαν πυκνό πέπλο σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Λόφοι που έμειναν αδόμητοι, πάρκα που γλίτωσαν την οικοπεδοποίηση, αρχαιολογικοί χώροι και ρέματα προσφέρουν σήμερα «ανάσες ζωής» μέσα στον αφιλόξενο τσιμεντένιο περίγυρο. Αυτές οι περιοχές φιλοξενούν πλήθος πουλιών και άλλων ζώων συνιστώντας «αστικούς» βιότοπους με τεράστια οικολογική και κοινωνική αξία.

Σε μια προσπάθεια ανάδειξης των σημαντικών αυτών χώρων, η Ορνιθολογική έχει επενδύσει σε δράσεις για την προστασία των περιοχών αυτών, όσο και για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση αλλά και για την ενεργοποίηση του κόσμου στην προστασία των χώρων αυτών.

Συγκεκριμένα, από το 2005, υλοποιεί Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης στο Πάρκο «Α. Τρίτσης», με την υποστήριξη του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης του Πάρκου «Α. Τρίτσης», στοχεύοντας στη γνωριμία των παιδιών – και ενηλίκων - με τα πουλιά που ζουν κοντά μας και στην άμεση επαφή με την άγρια φύση και τη ζωή στα διάφορα οικοσυστήματα.

Φέτος, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων, οι εκδηλώσεις που θα υλοποιηθούν στο Πάρκο «Α. Τρίτσης» μέσα στο Μάιο γίνονται με την υποστήριξη του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης του Πάρκο «Α. Τρίτσης».

Μέχρι τις 30 Μαΐου θα παρουσιάζεται η έκθεση ζωγραφικής του Παναγιώτη Λιόση με τίτλο «Το τραγούδι της Άνοιξης», ενώ στις 27 Μαΐου θα βραβευτούν τα έργα του 14ου Μαθητικού Διαγωνισμού Κατασκευής Ξύλινης Φωτιάς για Πουλιά που διοργανώνει το 2ο ΕΠΑ.Λ. Τ.Ε.Ε. Γαλατσίου.