ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η BP αποζημιώνεται με 1 δισ. δολάρια για τη μόλυνση στον Κόλπο του Μεξικού

Δημοσίευση 20 Μαΐου 2011, 12:58 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η BP αποζημιώνεται με 1 δισ. δολάρια για τη μόλυνση στον Κόλπο του Μεξικού
Facebook Twitter Whatsapp
Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ ανακοίνωσε σήμερα πως πρόκειται να εισπράξει 1,065 δισ. δολάρια από θυγατρική του ιαπωνικού ομίλου Mitsui, συνιδιοκτήτη της πετρελαιοπηγής στην οποία σημειώθηκε η διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού, δίκην συμμετοχής της στο κόστος των αποζημιώσεων για την καταστροφή.
Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ ανακοίνωσε σήμερα πως πρόκειται να εισπράξει 1,065 δισ. δολάρια από θυγατρική του ιαπωνικού ομίλου Mitsui, συνιδιοκτήτη της πετρελαιοπηγής στην οποία σημειώθηκε η διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού, δίκην συμμετοχής της στο κόστος των αποζημιώσεων για την καταστροφή. Σε ανακοινωθέν της, η ΒΡ τονίζει πως ήλθε σε φιλική συμφωνία με την Moex Offshore, θυγατρική του εμπορικού ομίλου Mitsui and Co., προκειμένου να διευθετηθεί «η διαφορά ανάμεσα στις δύο εταιρείες σχετικά με το ατύχημα στην εξέδρα άντλησης Deepwater Horizon», στην οποία είχε σημειωθεί έκρηξη τον Απρίλιο του 2010 στον Κόλπο του Μεξικού.

Στα πλαίσια της συμφωνίας τούτης , η Moex Offshore θα καταβάλλει 1,065 δισ. δολάρια στην ΒΡ. Το ποσό «θα χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτηθεί το ταμείο των 20 δισ. δολαρίων», που έχει συσταθεί για να αποζημιωθούν τα θύματα της καταστροφής και να καλυφθούν τα έξοδα για τον καθαρισμό, τονίζει η βρετανική εταιρεία.

Η Moex Offshore κατέχει το 10% της υποθαλάσσιας πετρελαιοπηγής στην οποία σημειώθηκε η έκρηξη, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους και προκάλεσε μία από τις χειρότερες οικολογικές καταστροφές στην Ιστορία των ΗΠΑ.

Ο συμβιβασμός «δεν αποτελεί μία πράξη αναγνώρισης των ευθυνών κάθε μέρους στο ατύχημα», υπογραμμίζει ωστόσο ο βρετανικός όμιλος, υπενθυμίζοντας τη θέση του, σύμφωνα με την οποία οι ευθύνες θα πρέπει να επιμερισθούν σε πολλούς φορείς, ιδίως στον όμιλο Transocean, ιδιοκτήτη της εξέδρας άντλησης, καθώς και στην αμερικανική εταιρεία παροχή πετρελαϊκών υπηρεσιών Halliburton.