ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

To διοξείδιο του άνθρακα σκοτώνει τους θαλάσσιους οργανισμούς

Δημοσίευση 20 Μαΐου 2011, 19:21 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
To διοξείδιο του άνθρακα σκοτώνει τους θαλάσσιους οργανισμούς
Facebook Twitter Whatsapp
Οι υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα συνδέονται με τον μαζικό αφανισμό θαλασσίων οργανισμών.
Οι υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα συνδέονται με τον μαζικό αφανισμό θαλασσίων οργανισμών. Αυτό είναι το πόρισμα νέας έρευνας Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο “Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν προϊστορικά ιζηματογενή υλικά από τις ακτές της Δυτικής Αφρικής. Τα εν λόγω ιζήματα δημιουργήθηκαν πριν από 85 εκατ. έτη, στα τέλη της Κρητιδικής Περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας το διοξείδιο του άνθρακα στη γήινη ατμόσφαιρα βρισκόταν σε πολύ υψηλά επίπεδα .

Στα αποξυγονωμένα ιζηματογενή πετρώματα της εν λόγω περιόδου βρέθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις οργανικής ύλης, ένδειξη μαζικού αφανισμού οργανικής ζωής.

Η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών - οι οποίοι λειτουργούν ως δεξαμενές του αερίου- στη μείωση των συγκεντρώσεων οξυγόνου και στη δημιουργία νεκρών ζωνών.

Η μαζική εξόντωση θαλασσίων ειδών κατά την Κρητιδική περίοδο εκτιμάται πως έλαβε χώρα σε διάστημα μερικών εκατοντάδων ετών και προκλήθηκε από μέτριες μόνο διαφοροποιήσεις στα επίπεδα CO2.

H τελευταία έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης μέτρων για την ανάσχεση της Κλιματικής Αλλαγής και έρχεται να προστεθεί σε αυτή του προηγουμένου Ιουνίου που κατέληγε σε αντίστοιχα συμπεράσματα.


πηγή: econews.gr