ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΗΠΑ: Ηλιακό πάρκο 24ωρης λειτουργίας από την SolarReserve

Δημοσίευση 23 Μαΐου 2011, 12:31 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
ΗΠΑ: Ηλιακό πάρκο 24ωρης λειτουργίας από την SolarReserve
Facebook Twitter Whatsapp
Εγγύηση ύψους 737 εκατ. δολαρίων παραχώρησε η αμερικανική κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα  στην αμερικανική εταιρία SolarReserve προκειμένου να κατασκευάσει την πρώτη μεγάλης κλίμακας μονάδα ηλιακής ενέργειας, η οποία θα αποθηκεύει την παραγόμενη ενέργεια και θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Πρόκειται για ένα έργο δυναμικότητας 110 MW, το οποίο θα κατασκευαστεί στη Νεβάδα.
Εγγύηση ύψους 737 εκατ. δολαρίων παραχώρησε η αμερικανική κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα  στην αμερικανική εταιρία SolarReserve προκειμένου να κατασκευάσει την πρώτη μεγάλης κλίμακας μονάδα ηλιακής ενέργειας, η οποία θα αποθηκεύει την παραγόμενη ενέργεια και θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Πρόκειται για ένα έργο δυναμικότητας 110 MW, το οποίο θα κατασκευαστεί στη Νεβάδα. Η συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής ενέργειας ουσιαστικά θα αποθηκεύει τη θερμότητα που συλλέγεται από τον ήλιο, η οποία θα χρησιμοποιείται από τη μονάδα παραγωγής προκειμένου να ζεστάνει μέχρι βρασμού μια  ποσότητα νερού και να παραχθεί ατμός. Κατόπιν, ο ατμός χρησιμοποιείται για την κίνηση μιας τουρμπίνας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ως εκ τούτου, μέσω της αξιοποίησης της θερμότητας των ακτίνων του ήλιου, ο συγκεκριμένος τύπος σταθμού παραγωγής έχει τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας ακόμη και το βράδυ αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς η αποθηκευμένη θερμότητα μπορεί να συνεχίσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια ακόμη κι όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη ηλιακή ακτινοβολία.

«Αυτή η τεχνολογία είναι μια πραγματικά εναλλακτική λύση για τον άνθρακα, την πυρηνική ενέργεια ή το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Kevin Smith, διευθύνων σύμβουλος της SolarReserve.

Όσοι τάσσονται εναντίον της ηλιακής ενέργειας, χρησιμοποιούν ως βασικό επιχείρημα το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι το οποίο έχει ήδη αποδειχθεί ότι δεν ισχύει, αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς.

Βέβαια, όπως δηλώνουν και άνθρωποι της εταιρίας, το ζήτημα είναι τέτοιου τύπου ελπιδοφόρες τεχνολογίες να μπορέσουν να φτάσουν σε τέτοια κοστολογικά επίπεδα έτσι ώστε το υψηλό τους κόστος να μη καθιστά μια τέτοια επένδυση απαγορευτική.
Πηγή: energypress.gr