ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έρευνα για τα αιολικά πάρκα σε Σκύρο και Κρήτη

Δημοσίευση 24 Μαΐου 2011, 13:56 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Έρευνα για τα αιολικά πάρκα σε Σκύρο και Κρήτη
Facebook Twitter Whatsapp
Σε Σκύρο και Κρήτη θα ξεκινήσουν οι έρευνες για την καταλληλότητα των χωροθετήσεων των αιολικών πάρκων στη χώρα μας, με την προοπτική μιας στρατηγικής προσέγγισης για την επιλογή της θέσης τους γενικότερα, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε Σκύρο και Κρήτη θα ξεκινήσουν οι έρευνες για την καταλληλότητα των χωροθετήσεων των αιολικών πάρκων στη χώρα μας, με την προοπτική μιας στρατηγικής προσέγγισης για την επιλογή της θέσης τους γενικότερα, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σκοπός είναι η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων που έχουν στη βιοποικιλότητα τα αιολικά πάρκα, καθώς επίσης και η επίτευξη των στόχων προστασίας του δικτύου NATURA 2000.

Ο επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάνες Πότοτσνικ επισημαίνει ότι στις κατευθύνσεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας πρέπει να υπογραμμίζεται η σημασία της καταλληλότητας της θέσης (με «αναλύσεις ευαισθησίας» για κάθε περιοχή), του σχεδιασμού και της λειτουργίας των αιολικών πάρκων.

Οι Οικολόγοι

Με ερωτήσεις του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, είχε καταθέσει στοιχεία για τα πάρκα στην περιοχή «Σκύρος - Ορος Κόχυλα» (GR2420006) και σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας της Κρήτης, όπου κινδυνεύουν σημαντικά απειλούμενα είδη αρπακτικών.

Επίσης επισήμανε ότι στην Ελλάδα το χωροταξικό πλαίσιο του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά για τις ΑΠΕ επιτρέπει χωροθέτηση αιολικών πάρκων σε ευαίσθητες περιοχές. Εξαιρούνται μόνο οι οικότοποι προτεραιότητας.

Ο ευρωβουλευτής δίνει έμφαση και στην ελλιπέστατη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και υποστηρίζει ότι, παρά την κατ' αρχήν θετική αύξηση του εθνικού στόχου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η χώρα μας δεν διαθέτει ουσιαστική εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωροταξικό σχεδιασμό για τα αιολικά. «Χρειαζόμαστε αποτελεσματική ισορροπία ανάμεσα στην προώθηση των ΑΠΕ και στις άλλες όψεις της προστασίας του περιβάλλοντος, όπως στη Δανία και τη Γερμανία».
Πηγή: enet.gr