ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δράσεις για την «παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος»

Δημοσίευση 1 Ιουνίου 2011, 15:03 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Δράσεις για την «παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος»
Facebook Twitter Whatsapp
Δεκατρείς Περιφέρειες, 73 Δήμοι, 60 φορείς, προγραμματίζουν, μέχρι στιγμής, 106 δράσεις καθαρισμού παραλιών, δασών, πάρκων και γειτονιών σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, την Κυριακή 5 Ιουνίου.
Δεκατρείς Περιφέρειες, 73 Δήμοι, 60 φορείς, προγραμματίζουν, μέχρι στιγμής, 106 δράσεις καθαρισμού παραλιών, δασών, πάρκων και γειτονιών σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, την Κυριακή 5 Ιουνίου. Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθούν καθαρισμοί σε παραλίες σε όλη την Ελλάδα από εθελοντές, που επιθυμούν τη διασφάλιση ενός καλού βιοτικού επιπέδου.
 
Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθεί πλήθος εκδηλώσεων, όπως μπροστά από το Λευκό Πύργο μικροί και μεγάλοι θα μπορούν από το πρωί να ενημερώνονται για τους φυσικούς θησαυρούς της Κεντρικής Μακεδονίας, να παίξουν περιβαλλοντικά παιχνίδια, να ενημερωθούν για δράσεις ανακύκλωσης και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το απόγευμα θα ακολουθήσει το Green Party 2011, ενός νέου οικολογικού θεσμού που δημιουργεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Θα
γίνουν επίσης 36 εικαστικές παρεμβάσεις στην πρόσοψη του κτηρίου της ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο πρώην Στρατόπεδο Παπαλουκά στις Σέρρες.
 
Συνολικά ο αριθμός των δράσεων ανά περιφέρεια είναι ο ακόλουθος:
 
* Ανατολική Μακεδονία & Θράκη: 4
* Αττική: 40
* Βόρειο Αιγαίο: 6
* Δυτική Ελλάδα: 7
* Δυτική Μακεδονία: 10
* Ήπειρος: 2
* Θεσσαλία: 10
* Ιόνια Νησιά: 2
* Κεντρική Μακεδονία: 8
* Κρήτη: 4
* Νότιο Αιγαίο: 7
* Πελοπόννησος: 4
* Στερεά Ελλάδα: 3
ΥΠΕΚΑ: Καθαρίζουμε τους βυθούς μας

 
Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο πλαίσιο των δράσεων για τον καθαρισμό παραλιών, δασών, πάρκων και γειτονιών σε όλη την Ελλάδα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας αγκαλιάζει και διοργανώνει για πρώτη φορά μια αντίστοιχη δράση για τους καθαρισμούς των βυθών, επισημαίνοντας έτσι όχι μόνο τη σημασία της προστασίας τους, αλλά και αναγνωρίζοντας την πολύτιμη προσφορά των αυτοδυτών στη φύλαξη και προστασία του υποθαλάσσιου περιβάλλοντός μας.
 
Το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με τις Σχολές Κατάδυσης όλης της χώρας δίνει ραντεβού για την καταδυτική «βουτιά» εθελοντικής δράσης την Κυριακή 5 Ιουνίου, στις 12:00 μμ στον Άλιμο, στην παραλία δίπλα στις πρώην εγκαταστάσεις του κέντρου «Φαντασία».
 
Το αστικό θαλάσσιο μέτωπο του Αλίμου επιλέχτηκε καθώς είναι επιβαρυμένο περιβαλλοντικά, είναι εύκολα προσβάσιμο ακόμα και με τραμ, ενώ αποτελεί τμήμα του σχεδίου ανάπλασης αστικών θαλάσσιων μετώπων για την Αττική. Το έργο έχει ξεκινήσει πριν ένα χρόνο, με την κατεδάφιση του εγκαταλειμμένου κέντρου «Φαντασία». Τώρα εξελίσσονται σε αυτό οι εργασίες ανάπλασης για την άμεση απόδοση μιας ελεύθερης ποιοτικής παραλίας στους Αθηναίους.

...Και ποδηλατικός γύρος στην Αθήνα την Κυριακή

 Ποδηλατικός γύρος στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
 
Η ποδηλατική διαδρομή θα ξεκινήσει από το Πάρκο Ελευθερίας στο Μέγαρο Μουσικής και θα καταλήξει στη θάλασσα του Φαλήρου. Η σηματοδοτημένη με κώνους διαδρομή θα παραμείνει στην αποκλειστική διάθεση των ποδηλάτων για έξι ώρες, από τις 11:00 έως τις 18:00.
 
Ο ποδηλατικός γύρος γίνεται με την υποστήριξη των Υπουργείων Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και της Αττικό Μετρό Α.Ε. και την έναρξη της θα κάνει η Εθνική Ομάδα Ποδηλασίας.
 
Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι η εξής:
 
11:00 – 15:00
 
Βασ. Σοφίας (Μέγαρο Μουσικής) – Βασιλέως Κωνσταντίνου – Βασιλίσσης Όλγας – Βασιλίσσης Αμαλίας – Λεωφόρος Συγγρού – παράδρομος Συγγρού – Εσπλανάδα – Πλατεία Νερού (Φάληρο).
 
15:00-18:00
 
Πλατεία Νερού (Φάληρο) – Εσπλανάδα – υπόγεια διάβαση Λεωφ. Συγγρού -παράδρομος Λεωφ. Συγγρού – Μετρό Φιξ
 
Τα ποδήλατα θα κυκλοφορούν ελεύθερα στο μετρό και στο τμήμα της διαδρομής, όπου υπάρχουν λεωφορειολωρίδες θα δοκιμαστεί η αρμονική συνύπαρξη των ποδηλάτων με τα λεωφορεία.