ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Eπιχείρηση στη Μεσόγειο για την παράνομη αλιεία

Δημοσίευση 6 Ιουνίου 2011, 14:58 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Eπιχείρηση στη Μεσόγειο για την παράνομη αλιεία
Facebook Twitter Whatsapp
Άρχισε η επιχείρηση ενάντια στην παράνομη αλιεία και διακίνηση ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο. Το Αρχιπέλαγος συμμετέχει στην επιχείρηση, η ποία συντονίζεται από τη γνωστή οργάνωση Sea Shepherd Conservation Society.
Άρχισε η επιχείρηση ενάντια στην παράνομη αλιεία και διακίνηση ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο. Το Αρχιπέλαγος συμμετέχει στην επιχείρηση, η ποία συντονίζεται από τη γνωστή οργάνωση Sea Shepherd Conservation Society. Μέλος του Αρχιπελάγους βρίσκεται στο πλοίο M/Y Steve Irwin, που ξεκινάει από τη νότια Γαλλία με προορισμό το Λιβυκό πέλαγος και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, μέλη της ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους θα πραγματοποιούν περιπολίες με το ιστιοπλοϊκό και ταχύπλοο σκάφος της οργάνωσης στα ελληνικά και διεθνή ύδατα, προκειμένου να εντοπίσουν και αν χρειαστεί να αποτρέψουν παράνομη διακίνηση αλιευμάτων.

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2010 μέλη της θαλάσσιας ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους είχαν εμπλακεί σε θερμό επεισόδιο με έξι τουρκικά αλιευτικά σκάφη στην περιοχή μεταξύ Σάμου και Φούρων και είχαν καταφέρει με υψηλό ρίσκο για την ασφάλεια τους να αποτρέψουν την παράνομη αλιευτική δραστηριότητα

Την ίδια περίοδο, μέλη της οργάνωσης Sea Shepherd είχαν επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στο παράνομο εμπόριο ερυθρού τόνου, απελευθερώνοντας 800 ερυθρούς τόνους που ρυμουλκούνταν από λαθραλιείς στα ανοικτά των λιβυκών ακτών.

Τον Ιούνιο του 2010 μέλη του Αρχιπελάγους συναντήθηκαν με το πλήρωμα των Sea Shepherds που είχαν φτάσει incognito στην Ελλάδα.

Στο πλοίο Steven Irwin δρομολογήθηκε η έναρξη συνεργασίας για την πάταξη της λαθραλιείας ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο και τη φετινή επιχείρηση στο Λιβυκό πέλαγος.

Φέτος το εγχείρημα για το πλοίο των Sea Shepherd προοιωνίζεται ακόμα δυσκολότερο λόγω των ειδικών συνθηκών που διαμορφώνονται από τη νατοϊκή επιχείρηση στη Λιβύη. Η παρουσία μέλους του Αρχιπελάγους στο M/Y Steve Irwin και ο ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο οργανώσεων θα εξασφαλίσει την ταχεία και έγκυρη πληροφόρηση για την παρουσία και κατεύθυνση των παράνομων αλιευτικών. Κοινός στόχος της επιχείρησης είναι να περιοριστεί το δυνατόν περισσότερο η λαθραλιεία ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι ο ερυθρός τόνος αποτελεί μεταναστευτικό είδος, που μπορεί να ξεπεράσει σε βάρος τον μισό τόνο. Η αξία του μπορεί να φτάσει στα ιαπωνικά δημοπρατήρια ακόμα και τα 600 ευρώ/κιλό, ενώ η Ιαπωνία αποτελεί τον κύριο αποδέκτη των αποθεμάτων καθώς καταναλώνει σχεδόν το 80% της παγκόσμιας αγοράς. Λόγω της συστηματικής αλιείας και των τεράστιων κερδών που αποφέρει το εμπόριο του, υπάρχει κατάρρευση των αποθεμάτων σε ποσοστό άνω του 80%. Οι κυριότερες χώρες που συμμετέχουν στη μαύρη αγορά ερυθρού τόνου είναι: Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα, Τουρκία, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτος, Κροατία, Κύπρος.

Πηγή: econews.gr