ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καστοριά: Εγκρίθηκε η κατασκευή μουσείου γούνας ύψους 2 εκατ. ευρώ

Δημοσίευση 8 Ιουλίου 2011, 16:00 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Καστοριά: Εγκρίθηκε η κατασκευή μουσείου γούνας ύψους 2 εκατ. ευρώ
Facebook Twitter Whatsapp
Την έντονη διαμαρτυρία τους για την κατασκευή μουσείου γούνας στην Καστοριά εκφράζουν η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων και η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.
Την έντονη διαμαρτυρία τους για την κατασκευή μουσείου γούνας στην Καστοριά εκφράζουν η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων και η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία. Οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών σωματείων αντιδρούν στην απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού να εντάξει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013» το έργο «Αναπαλαίωση Αρχοντικού Μπασάρα – Δημιουργία Μουσείου Γούνας», χρηματοδοτώντας το με το ποσό των 2.000.000 ευρώ!

Σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρουν: «Αναρωτιόμαστε βάσει ποιας λογικής οι ιθύνοντες αποφασίζουν να χρηματοδοτήσουν έναν κλάδο, στον οποίο κυριαρχεί η διαστροφή και το παράλογο και μάλιστα σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης, όταν χιλιάδες Έλληνες είναι κάτω από το όριο φτώχειας και η ανεργία καλπάζει. Οι περισσότερες επιχειρήσεις γούνας δεν είναι βιώσιμες και στηρίζονται σε κρατικές επιχορηγήσεις.

Κι όλα αυτά γιατί οι γουναράδες και οι πολιτικοί που τους στηρίζουν αδυνατούν να αντιληφθούν ότι η εποχή των σπηλαίων έχει παρέλθει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ή μήπως δεν έχει παρέλθει τελικά;

Αλήθεια πόσο έχουμε προοδεύσει ως άνθρωποι, όταν νόμιμα δολοφονούμε αθώα πλάσματα, για να σφετεριστούμε το δέρμα τους, υποβάλλοντάς τα σε βασανισμούς που θυμίζουν μεσαίωνα: πρωκτικό ηλεκτροσόκ, πνιγμό, σφυροκόπημα μέχρι θανάτου, αέρια, δηλητηρίαση με στρυχνίνη ή με εξάτμιση φορτηγού, θαλάμους αποσυμπίεσης, σπάσιμο λαιμού;

Κι ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η παραγωγή γούνας περιορίζεται ή καταργείται (Αγγλία, Αυστρία, Ολλανδία, Κροατία, Ισραήλ), η Ελλάδα αγωνίζεται για τη δεύτερη θέση στο διεθνές εμπόριο γούνας.
Όμως, η γούνα είναι ένα άχρηστο εμπόρευμα που προσβάλλει συλλήβδην κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ηθικής και ευπρέπειας, ενώ αντίκειται στις αρχές της αειφορίας και της οικολογίας. Οι διαβεβαιώσεις των γουνοποιών ότι η γούνα είναι “οικολογικό προϊόν” θα μπορούσαν να μας προκαλέσουν γέλια αν μπορούσαμε έστω για λίγο να ξεχάσουμε από που προέρχεται η “φθηνή πρώτη ύλη” στην οποία πρόσφατα αναφέρθηκε ο δήμαρχος Καστοριάς, κ. Μανώλης Χατζησυμεωνίδης.

Κάνουμε έκκληση στην πολιτεία να βάλει φρένο στην παράλογη και παρακμιακή αυτή εμπορική δραστηριότητα που λέγεται γουνοποιία και να την επιδοτήσει, ώστε να στραφεί σε εναλλακτικές μορφές οικονομικής ανάπτυξης, όπως είναι ο οικοτουρισμός, οι οργανικές καλλιέργειες κ.τ.λ.».
Πηγή: zoosos.gr