ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δίκτυο ποδηλατοδρόμων στον παραλιακό άξονα της Πάτρας

Δημοσίευση 9 Νοεμβρίου 2011, 13:06 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Δίκτυο ποδηλατοδρόμων στον παραλιακό άξονα της Πάτρας
Facebook Twitter Whatsapp
Δίκτυο ποδηλατοδρόμων, μήκους 33 χιλιομέτρων θα δημιουργηθεί στην Πάτρα, με βάση τη μελέτη που παρουσιάστηκε στον δήμο. 
Δίκτυο ποδηλατοδρόμων, μήκους 33 χιλιομέτρων θα δημιουργηθεί στην Πάτρα, με βάση τη μελέτη που παρουσιάστηκε στον δήμο. 
Το δίκτυο θα εκτείνεται στον παραλιακό άξονα της πόλης και θα ξεκινά από την λεωφόρο Κανελλοπούλου, θα διασχίζει τις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου και Όθωνος - Αμαλίας. Παράλληλα θα δημιουργηθούν οι άξονες του δικτύου, που σύμφωνα πάντα με την μελέτη, θα διασχίζουν την κεντρική περιοχή της Πάτρας, δηλαδή από το γήπεδο της Παναχαϊκής, στην περιοχή της Αγυιάς, έως την οδό Παπαφλέσσα, κοντά στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα. 

Επίσης οι άξονες, θα συνδέονται με την πλατεία των Υψηλών Αλωνιών και την περιοχή του Ρωμαϊκού Ωδείου, στην παλιά πόλη. Σχετικά με το δίκτυο, τα 11 χιλιόμετρα θα λειτουργούν αποκλειστικά ως ποδηλατολωρίδες, ενώ στα υπόλοιπα 22 χιλιόμετρα, τα ποδήλατα θα συνυπάρχουν με τα οχήματα. Επίσης το 75% του δικτύου σύμφωνα με την μελέτη περιλαμβάνει διαδρομές με υποδομές για το ποδήλατο, ενώ το 25% περιλαμβάνει διαδρομές κατά τόπους, με την κατάλληλη σήμανση.

Οι μελετητές πρότειναν η οριοθέτηση των ποδηλατοδρόμων και ο διαχωρισμός τους από το πεζοδρόμιο και τον δρόμο να γίνει με ζαρντινιέρες, ώστε να υπάρχει ασφάλεια για τους ποδηλάτες, αλλά και για να αποκτήσει περισσότερο πράσινο η πόλη. Προκρίνεται μάλιστα, το φυτό «Αγγελικούλα»το οποίο αποτρέπει την αντανάκλαση από τα φώτα των διερχόμενων οχημάτων.

Όσον αφορά την εξεύρεση κονδυλίων για το έργο, έχει υποβληθεί πρόταση από τον δήμο Πατρέων για τη χρηματοδότησή του μέσω του ΕΣΠΑ.