ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ξεβράστηκαν δεκάδες νεκρά ψάρια από τη λίμνη Κάρλα

Δημοσίευση 24 Ιουλίου 2012, 16:08 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ξεβράστηκαν δεκάδες νεκρά ψάρια από τη λίμνη Κάρλα
Facebook Twitter Whatsapp
Δεκάδες νεκρά ψάρια, ξεβράστηκαν από την λίμνη Κάρλα την περασμένη Κυριακή και συγκεκριμένα στην περιοχή της Τάφρου 2.
Δεκάδες νεκρά ψάρια, ξεβράστηκαν από την λίμνη Κάρλα την περασμένη Κυριακή και συγκεκριμένα στην περιοχή της Τάφρου 2. Περίπου 15 παράνομοι αλιείες (με δίχτυα, απόχες και ψαροτούφεκα), θέλησαν να εκμεταλλευτούν το γεγονός και έσπευσαν να μαζέψουν τα ψάρια. Πιάστηκαν όμως επ' αυτοφώρω από την Αστυνομία Βελεστίνου η οποία ειδοποιήθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης.

Το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Π.Ο. Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου μετέβη στην περιοχή, προκειμένου να εκτιμήσει το μέγεθος της επιβάρυνσης .

Έγιναν επιτόπου φυσικοχημικές μετρήσεις της ποιότητας του νερού, μακροσκοπικών εξετάσεων των ιχθύων και συλλογής δειγμάτων νερού για τον έλεγχο της παρουσίας φυτοφαρμάκων και βαρέων μετάλλων. Οι φυσικοχημικές παράμετροι του νερού κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, μη δικαιολογώντας οτι τα ψάρια βρέθηκαν νεκρά. Εντούτοις, αναμένονται τα υπόλοιπα αποτελέσματα ελέγχου της ποιότητας του νερού από εξειδικευμένα εργαστήρια.

«Οι συνέπειες της λαθραλιείας είναι επιβαρυντικές για τα υδάτινα οικοσυστήματα καθώς επηρεάζουν αρνητικά τη δομή και τη λειτουργία τους. Επομένως, ο Φορέας Διαχείρισης Π.Ο. Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου κάνει έκκληση στην τοπική κοινωνία για την συμμετοχή της στην αποτροπή παρόμοιων περιστατικών παράνομης αλιείας, συμβάλλοντας έτσι στην αποτελεσματική προστασία του οικοσυστήματος της Λίμνης Κάρλας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.