ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι νυχτερίδες ανακυκλώνουν την ενέργεια για να πετάξουν

Δημοσίευση 9 Ιουλίου 2013, 13:47 / Ανανεώθηκε 9 Ιουλίου 2013, 13:47
Οι νυχτερίδες ανακυκλώνουν την ενέργεια για να πετάξουν
Facebook Twitter Whatsapp

Αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνολογία ακτινών Χ για να παράγουν βίντεο με το πέταγμα των νυχτερίδων, το οποίο αποκαλύπτει για πρώτη φορά πώς κινούνται οι σκελετοί τους.

Αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνολογία ακτινών Χ για να παράγουν βίντεο με το πέταγμα των νυχτερίδων, το οποίο αποκαλύπτει για πρώτη φορά πώς κινούνται οι σκελετοί τους. Από την ανάλυση του υλικού προέκυψε ότι οι νυχτερίδες αποθηκεύουν και ανακυκλώνουν την ενέργεια στους τένοντές τους.

Οι μικροσκοπικές φρουτονυχτερίδες έχουν πολύ ελαστικούς τένοντες που συνδέουν τους ανώτατους μύες των φτερών με τα οστά, κάτι που εξασφαλίζει μεγάλη αποτελεσματικότητα όταν πετούν.

Η έρευνα

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Μπράουν, με επικεφαλής τον Δρ. Nicolai Konow, ήθελαν να μελετήσουν πώς ακριβώς κινείται ένας σκελετός μέσα σε έναν οργανισμό.

«Στις νυχτερίδες δεν αρέσει να βρίσκονται στο έδαφος, οπότε τις αφήσαμε κάτω και βιντεοσκοπήσαμε πώς ακριβώς απογειώνονταν», δήλωσε ο Δρ. Konow.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές μέτρησαν τις αλλαγές στο μήκος των μυών και των τενόντων των νυχτερίδων, κάτι που αποκάλυψε τη μοναδική τους ιδιότητα σε ό,τι αφορά την αποθήκευση ενέργειας.

«Τα περισσότερα μικρά θηλαστικά έχουν άκαμπτους, σκληρούς τένοντες οι οποίοι δεν μπορούν να αποθηκεύσουν ενέργεια όπως συμβαίνει με τον δικό μας Αχίλλειο τένοντα όταν περπατάμε ή τρέχουμε», εξήγησε ο καθηγητής.

Ωστόσο οι φρουτονυχτερίδες, βάρους μόλις 20 γραμμαρίων, αποθηκεύουν ενέργεια καθώς τεντώνουν τους τένοντες του δικεφάλου και του τρικεφάλου κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της ανύψωσης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η απελευθέρωση αυτής της ελαστικής ενέργειας όπως ένα τεντωμένο λαστιχάκι που αναπηδά, δίνει στο ζώο επιπλέον ώθηση.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Πειραματικής Βιολογίας στην Βαλένθια της Ισπανίας.

Πηγή: econews.gr