ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μαθητές βρίσκουν τις μελλοντικές πηγές καθαρής ενέργειας

Δημοσίευση 3 Μαρτίου 2014, 11:32 / Ανανεώθηκε 3 Μαρτίου 2014, 11:32
Μαθητές βρίσκουν τις μελλοντικές πηγές καθαρής ενέργειας
Facebook Twitter Whatsapp

Οι μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Πτολεμαΐδας σε συνεργασία με την πρωτοβουλία Νέες Ιδέες για την Ευρώπη, εργάστηκαν και ανέπτυξαν πρωτοποριακές ιδέες για την κάλυψη των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης.

Οι μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Πτολεμαΐδας σε συνεργασία με την πρωτοβουλία Νέες Ιδέες για την Ευρώπη, εργάστηκαν και ανέπτυξαν πρωτοποριακές ιδέες για την κάλυψη των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης.

Εκκινώντας την 10η Φεβρουαρίου 2014, 17 μαθητές της Β’ Λυκείου πέρασαν πέντε ημέρες συζητώντας διεξοδικά πάνω στο ζήτημα των μελλοντικών πηγών ενέργειας της Ευρώπης. «Η Ενέργεια είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια. Απαιτούμε σοβαρές λύσεις χωρίς να μολύνουμε το περιβάλλον». Κάπως έτσι οι μαθητές αντιμετώπισαν το κύριο ζήτημα για μια προοδευτική Ευρωπαϊκή Ενεργειακή πολιτική.

Ολοκληρώνοντας το πενθήμερο εντατικό πρόγραμμα «Νέες Ιδέες για την Ευρώπη», οι μαθητές, προσδιόρισαν ένα πλαίσιο δράσης που σκιαγραφεί τις απόψεις τους για μια Ευρώπη της Αειφορίας:

-Έξυπνα Ποδήλατα για όλους και σε όλους τους χώρους. Υλοποίηση Πανευρωπαϊκού Δικτύου Ανταλλαγής Ενέργειας μέσω ποδηλάτων. Το ύψος της μετατρεπόμενης κινητικής ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια, θα πιστώνεται σε ένα On-line λογαριασμό και θα μπορούμε να αφαιρούμε το κόστος της από τον Λογαριασμό της Ηλεκτρικής Ενέργειας κάθε δίμηνο.

-Υλοποίηση έρευνας για την κατασκευή έξυπνων καθημερινών αξεσουάρ και υποδημάτων για την εκμετάλλευση της καθημερινής μας κίνησης, όπου θα μπορούμε να αποθηκεύουμε ηλεκτρική ενέργεια σε έξυπνες μπαταρίες και θα την χρησιμοποιούμε για την φόρτιση μικροσυσκευών (όπως κινητά, laptop κλπ) όταν δεν έχουμε πρόσβαση στο οικιακό ρεύμα.
Αποκλειστική χρήση σε νέες κατοικίες της τεχνολογίας Eco House όπου καλύπτονται όλες οι ανάγκες ενέργειας από Φωτοβολταϊκά και Γεωθερμία και παράλληλα χρήση των έξυπνων στεγών για την εξοικονόμηση και αποθήκευση ενέργειας.

-Τροποποίηση και εναλλακτική χρήση των κινητήρων αυτοκίνητου έτσι ώστε να παράγουν μέσω της κίνησης των πιστονιών ηλεκτρικό ρεύμα ταυτόχρονα με την λειτουργία του, δίνοντάς του έτσι την δυνατότητα αυτονομίας κίνησης και χωρίς καύσιμο.

-Μεταφορά Κεφαλαίων από τα Ευρωπαϊκά ταμεία σε ένα κεντρικό Ευρωπαϊκό φορέα έρευνας σε Ενεργειακά θέματα για την χρηματοδότηση των καινοτόμων προγραμμάτων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

Καθ’ όλη αυτήν την συναρπαστική εβδομάδα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να συνομιλήσουν με ειδικούς από τον χώρο της Ευρωπαϊκής πολιτικής και των Ενεργειακών θεμάτων, λαμβάνοντας έτσι σημαντική υποστήριξη και καθοδήγηση. Ειδικότερα στην αξιολόγηση των ιδεών τους, συμμετείχε και παρείχε τις επιστημονικές του συμβουλές, ο Δρ. Μαλαματένιος Χαράλαμπος επικεφαλής του τμήματος εκπαίδευσης του Κ.Α.Π.Ε. (Κέντρο Ανανεώσιμών Πηγών Ενέργειας), ο οποίος και βοήθησε σημαντικά στην διαμόρφωση των τελικού πλαισίου των ιδεών των μαθητών.

 

Πηγή: econews.gr