ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πιο «πράσινη» από ποτέ η Γερμανία

Δημοσίευση 18 Αυγούστου 2014, 14:46 / Ανανεώθηκε 18 Αυγούστου 2014, 14:17
Πιο «πράσινη» από ποτέ η Γερμανία
Facebook Twitter Whatsapp

Την ώρα που η Ευρώπη αγωνίζεται να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Γερμανία γίνεται όλο και πιο "πράσινη".

Την ώρα που η Ευρώπη αγωνίζεται να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Γερμανία γίνεται όλο και πιο "πράσινη": κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, η χώρα παρήγαγε το 31% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Fraunhofer.

Εξαιρουμένης της υδροηλεκτρικής ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν το 27% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι 24% το προηγούμενο έτος.

«Μόνο η ηλιακή και η αιολική ενέργεια αντιπροσώπευαν το εντυπωσιακό 17% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από περίπου 12-13% τα τελευταία χρόνια», σύμφωνα με την Renewables International, η οποία εξέτασε τα ευρήματα της μελέτης του Fraunhofer. Τα εργοστάσια εκμετάλλευσης ηλιακής ενέργειας της χώρας αύξησαν τη συνολική παραγωγή τους κατά 28% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2013, ενώ η παραγωγή αιολικής ενέργειας αυξήθηκε κατά περίπου 19%.

Η Γερμανία εξακολουθεί να αντλεί το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς της από τον άνθρακα, αν και η κατανάλωση λιγνίτη μειώθηκε κατά 4%. Η ενέργεια από φυσικό αέριο μειώθηκε 25%, ενώ η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας μειώθηκε μόνο κατά περίπου 2%.

Οι ΗΠΑ παράγουν πολύ περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια από τη Γερμανία σε όρους ποσότητας. Αλλά ως προς το ποσοστό επί του συνόλου της παραγωγής ενέργειας, η Αμερική υπολείπεται. Το 2013 η αιολική αντιπροσώπευε το 4% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η ηλιακή αντιστοιχούσε στο 0,23%, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Η γεωθερμική αντιστοιχούσε στο 0,41% και η ενέργεια από βιομάζα στο 1,48%.

Η γερμανική κυβέρνηση αλλά και οι ίδιοι οι Γερμανοί πολίτες φημίζονται για την περιβαλλοντική τους συνείδηση. «Οι πράσινοι, ευσυνείδητοι Γερμανοί γίνονται συχνά οι πρωταγωνιστές κοροιδευτικών αστείων και όχι άδικα», γράφει ο Rose Jacobs σε άρθρο της στο Newsweek με τίτλο «Κάντο α λα γερμανικά». Οι προσπάθειες των Γερμανών να εξοικονομήσουν νερό ήταν τόσο ενθουσιώδεις τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 που έως το 2009 τα συστήματα αποχέτευσης είχαν ελάχιστο τρεχούμενο νερό».

Αυτό το ίδιο περιβαλλοντικό πνεύμα μπορεί τελικά να βοηθήσει Γερμανία να «απογαλακτιστεί» από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από ανεπιθύμητες πηγές όπως η Ρωσία, η οποία σήμερα καλύπτει περισσότερο από το 1/3 των αναγκών της Γερμανίας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Από το 2011, ένα γερμανικό χωριό ξεκίνησε ήδη να παράγει τουλάχιστον 300% περισσότερη ενέργεια από ό, τι χρειάζεται -και να αντλεί ετησίως έσοδα άνω των 5,7 εκατ. δολαρίων πουλώντας την περισσευούμενη ενέργεια στο εθνικό δίκτυο.

Πηγή: energypress.gr