ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αναμένεται να έχει «επουλωθεί» ως το 2050 η τρύπα του όζοντος

Δημοσίευση 19 Αυγούστου 2014, 14:11 / Ανανεώθηκε 19 Αυγούστου 2014, 14:11
Αναμένεται να έχει «επουλωθεί» ως το 2050 η τρύπα του όζοντος
Facebook Twitter Whatsapp

Προσεχώς η επιστημονική κοινότητα θα ανακοινώσει ότι θα έχει «επουλωθεί» πλήρως μέχρι το 2050 η τρύπα του όζοντος, κάτι που όπως φαίνεται οφείλεται στην αγαστή συνεργασία της παγκόσμιας κοινότητας, που μείωσε στο ελάχιστο τις εκπομπές φθοροχλωρανθράκων (CFC).

Προσεχώς η επιστημονική κοινότητα θα ανακοινώσει ότι θα έχει «επουλωθεί» πλήρως μέχρι το 2050 η τρύπα του όζοντος, κάτι που όπως φαίνεται οφείλεται στην αγαστή συνεργασία της παγκόσμιας κοινότητας, που μείωσε στο ελάχιστο τις εκπομπές φθοροχλωρανθράκων (CFC).

Στις 16 Σεπτεμβρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή του για τη συγκέντρωση όζοντος στην ατμόσφαιρα, η οποία καταρτίστηκε με τη συνεργασία 300 επιστημόνων από όλο τον κόσμο και διήρκεσε 4 χρόνια. «Το πρόβλημα που είχαν δημιουργήσει οι άνθρωποι με τη χρήση CFC έχει λυθεί, ο κίνδυνος αυτός έχει αποτραπεί οριστικά», τονίζει ένας εκ των συντακτών της έκθεσης, ο γεωφυσικός Μάρτιν Νταμέρις.

Οπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, πρόκειται για μια «ιστορία επιτυχίας που έγινε εφικτή χάρη στην παγκόσμια συνεργασία», κάτι που δεν ισχύει για την κλιματική αλλαγή, την άλλη σημαντική περιβαλλοντική «πληγή», για την οποία εδώ και χρόνια δεν μπορεί να βρεθεί κοινή συνισταμένη συντονισμένης δράσης. Οι κίνδυνοι που ελλόχευαν από την «τρύπα του όζοντος» ήταν πολύ ρεαλιστικοί. Η πρώτη αναφορά στο πρόβλημα έγινε το 1974 από τους χημικούς Σέργουντ Ρόουλαντ και Μάριο Μολίνα, η εργασία των οποίων χαρακτηρίστηκε «ριζοσπαστική» από την επιτροπή απονομής τους βραβείου Νόμπελ.

Πηγή: energypress.gr