ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ιταλία: «Αγώνας δρόμου» για να μην ξεμείνει από αέριο

Δημοσίευση 27 Αυγούστου 2014, 11:03 / Ανανεώθηκε 27 Αυγούστου 2014, 11:03
Ιταλία: «Αγώνας δρόμου» για να μην ξεμείνει από αέριο
Facebook Twitter Whatsapp

Σκληρή «μάχη» για να καταφέρει να μην… παγώσει τον ερχόμενο χειμώνα θα πρέπει να δώσει η Ιταλία.

Σκληρή «μάχη» για να καταφέρει να μην… παγώσει τον ερχόμενο χειμώνα θα πρέπει να δώσει η Ιταλία, καθώς οι προμήθειές της τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Λιβύη βρίσκονται στον αέρα.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει το Reuters, παγιδευμένη ανάμεσα στη συρρίκνωση των εισαγωγών αερίου από τη Βόρεια Αφρική και την εξάρτησή της από τη Ρωσία, η Ιταλία διαθέτει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο διακοπής της ροής ρωσικού αερίου το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αξιοποίηση των όποιων αποθεμάτων διαθέτει, δαπανηρές προμήθειες φορτίων έκτακτης ανάγκης και εξαναγκασμό της βαριάς βιομηχανίας να μειώσει την παραγωγή του.

Έτσι, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες (πχ χάλυβα κλπ) θα είναι αυτές που θα δουν εντονότερες τις συνέπειες του σχεδίου έκτακτης ανάγκης της Ιταλίας, αναγκαζόμενες να μειώσουν την κατανάλωση αερίου τους καθώς η χώρα επιδιώκει να μην πληγούν ευάλωτες ομάδες, καταναλωτές κλπ.

«Υπάρχει πρόβλημα. Βραχυπρόθεσμα, η Ιταλία δεν έχει καμία εναλλακτική λύση στο ρωσικό αέριο», δηλώνει ο Leonardo Maugeri, πρώην επικεφαλής στρατηγικής της Eni και νυν καθηγητής στο Harvard Kennedy School.

Η δυσχερής θέση της Ιταλίας γίνεται ακόμη πιο κατανοητή αν σκεφτεί κανείς ότι η ιταλική Edison έχει αναστείλει τη σύμβασή της με την αλγερινή Sonatrach, η Enel έχει πουλήσει μέρος των δεξαμενόπλοιων LNG που διέθετε ενώ η Eni έχει μειώσει στο ήμισυ τις εισαγωγές της από την Αλγερία, κάτι το οποίο συνεπάγεται επιπλέον έξοδα εάν η ιταλική πλευρά ζητήσει περισσότερο φυσικό αέριο.

Ωστόσο, με τις εισαγωγές από τη Ρωσία και τη Λιβύη να βρίσκονται σε κίνδυνο, η Αλγερία φαίνεται να είναι το «κλειδί» στο ιταλικό πρόβλημα προμήθειας αερίου.

Ο ενεργειακός αναλυτής Massimo Di-Odoardo δηλώνει ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Sonatrach και Eni ώστε να ξαναέρθει αλγερινό αέριο στην Ιταλία, ακόμα και μια παρατεταμένη διακοπή από τη Ρωσία δεν θα έχει μεγάλη επίδραση στη χώρα.

Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει ότι χωρίς τις προμήθειες από την Αλγερία, τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα.

Όλοι οι αναλυτές πάντως συμφωνούν στο ότι η Ρωσία θα μπορούσε εύκολα να αυξήσει τις εισαγωγές της από την Αλγερία, σε υψηλότερες ωστόσο τιμές.