ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μολδαβία: «Απαγκιστρώνεται» από το ρωσικό αέριο

Δημοσίευση 29 Αυγούστου 2014, 14:18 / Ανανεώθηκε 29 Αυγούστου 2014, 14:18
Μολδαβία: «Απαγκιστρώνεται» από το ρωσικό αέριο
Facebook Twitter Whatsapp

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του νέου αγωγού που θα συνδέει τη Μολδαβία με την ενεργειακή αγορά της ΕΕ.

 

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του νέου αγωγού που θα συνδέει τη Μολδαβία με την ενεργειακή αγορά της ΕΕ.

Το μέρος του αγωγού Ungheni-lasi, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, μεταξύ της ανατολικής Ρουμανίας και της δυτικής Μολδαβίας θα παράσχει το πρώτο εναλλακτικό από την Gazprom φυσικό αέριο στη χώρα.

Το φυσικό αέριο στη Ρουμανία,  που είναι μέλος της ΕΕ, είναι 40% φθηνότερο από τη Μολδαβία, η οποία και θα λάβει περίπου 50εκ κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Αυτό καλύπτει μόνο το 5% των συνολικών αναγκών της Μολδαβίας και είναι ένα κλάσμα των 11 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων που παράγει ετησίως η Ρουμανία.

Αλλά μόλις τελειώσει, ο αγωγός μήκους 43 χιλιομέτρων θα μπορούσε να φθάσει σε ετήσια δυναμικότητα 1,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της Μολδαβίας.

Αυτό θα μπορούσε να μειώσει της τιμές της Gazprom και να καταστήσει τη Μολδαβία λιγότερο ευάλωτη στις ρωσικές πιέσεις.

Η Μόσχα ασκεί εδώ και καιρό ασφυκτικές πιέσεις στη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της Μολδαβίας, δη ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ πέρυσι, προβαίνοντας ακόμη και σε μειώσεις στις παροχές φυσικού αερίου. Αυξήθηκαν επίσης οι απαγορεύσεις αγαθών από τη Μολδαβία ύστερα από το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης. 

Η συμφωνία σύνδεσης εμβαθύνει τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με την ΕΕ, η οποία πληρώνει περίπου 17εκ ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου.

Ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Victor Ponta,  ο Επίτροπος Ενέργειας Günther Oettinger και ο Μολδαβός Πρωθυπουργός Iurie Leancă συμμετείχαν στην τελετή ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του έργου, που συνολικά θα κοστίσει 26δις ευρώ και ξεκίνησε πέρυσι τον Αύγουστο.

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος αναπληρωτής Πρωθυπουργός Dmitry Rogozin είχε προειδοποιήσει τη Μολδαβία ότι η υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ θα έχει «σοβαρές συνέπειες» για το μέλλον της χώρας.