ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ηλιοθερμικό σύστημα παράγει ενέργεια, αφαλατώνει νερό

Δημοσίευση 21 Νοεμβρίου 2014, 11:42 / Ανανεώθηκε 21 Νοεμβρίου 2014, 11:46
Ηλιοθερμικό σύστημα παράγει ενέργεια, αφαλατώνει νερό
Facebook Twitter Whatsapp

Την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για τη μέθοδο της Ηλιοθερμικής Παραγωγής Ηλεκτρισμού και Νερού που πραγματεύεται το έργο ΗΠΗΝ, θα έχουν οι επισκέπτες της Έκθεσης Building Green 2014.

Την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για τη μέθοδο της Ηλιοθερμικής Παραγωγής Ηλεκτρισμού και Νερού που πραγματεύεται το έργο ΗΠΗΝ, θα έχουν οι επισκέπτες της Έκθεσης Building Green 2014 οι οποίοι θα επισκεφτούν το περίπτερο του Δικτύου ΠΡΑΞΗ. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 21-23 Νοεμβρίου 2014, στο M.E.C. ExpoCenter στην Παιανία και θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 10:00 έως 20:00.

Το έργο ΗΠΗΝ, το οποίο ξεκίνησε το 2011 και συνεχίζεται έως σήμερα, πραγματεύεται την τεχνολογική λύση τηςσυμπαραγωγής αφαλατωμένου νερού και ηλεκτρικής ενέργειας, χρησιμοποιώντας την ηλιοθερμική μέθοδο αποκομιδής ηλιακής ενέργειας, ικανής να συμβάλει ουσιαστικά στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επίλυση τόσο του ενεργειακού όσο και του υδατικού προβλήματος νήσων και περιοχών της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή μιας, μικρής κλίμακας, πειραματικής μονάδας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Πεντάκωμο της Κύπρου όπου βρίσκονται ηλιοστάτες.

Οι ηλιοστάτες είναι διατάξεις κατόπτρων που μπορούν να κινηθούν σε δύο άξονες ακολουθώντας την κίνηση του ήλιου, συγκεντρώνοντας (εστιάζοντας) την ηλιακή ακτινοβολία συνεχώς σε μία επιφάνεια, πετυχαίνοντας υψηλές θερμοκρασίες στον στόχο.

Η μέθοδος αυτή είναι ικανή, υποστηρίζουν οι εταίροι, να συμβάλει ουσιαστικά στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επίλυση τόσο του ενεργειακού προβλήματος όσο και του προβλήματος της έλλειψηςνερού στα νησιά και σε περιοχές της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου.

Καθώς η ανάγκη για αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γίνεται ολοένα εντονότερη, στόχος είναι παράλληλα η ευαισθητοποίηση του κοινού, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και η ενθάρρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σημειώνεται ότι το έργο υλοποιείται από το Ινστιτούτο Κύπρου, την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, το Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων της Κύπρου και το ITE/Δίκτυο ΠΡΑΞΗ. Εντάσσεται στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στον εκθεσιακό χώρο θα παρευρίσκονται εκπρόσωποι των οργανισμών που συμμετέχουν στο έργο, προκειμένου να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους για την προτεινόμενη τεχνολογία, τις εφαρμογές και τα οφέλη της.

Πηγή: www.econews.gr