ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

SOS εκπέμπει η Γροιλανδία: Έλιωσαν 11 δισ. τόνοι πάγου σε μια μέρα! (εικόνες)

Δημοσίευση 5 Αυγούστου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 5 Αυγούστου 2019, 08:46
SOS εκπέμπει η Γροιλανδία: Έλιωσαν 11 δισ. τόνοι πάγου σε μια μέρα! (εικόνες)
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Οι πάγοι «λιώνουν επίμονα» τους τελευταίους τέσσερις μήνες οπότε και καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο πλανήτης με την κλιματική αλλαγή όχι μόνο να είναι «παρούσα» αλλά να κάνει ολοένα και εντονότερες τις επιπτώσεις της στη ζωή μας.

Μετά από μήνες με θερμοκρασίες ρεκόρ, οι επιστήμονες λένε ότι οι πάγοι της Γροιλανδίας γνώρισαν το μεγαλύτερο λιώσιμο του καλοκαιριού την Πέμπτη, χάνοντας 11 δισεκατομμύρια τόνους επιφανειακού πάγου που ισοδυναμούν με 4,4 εκατομμύρια πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων!

Όπως αναφέρει το CNN οι πάγοι της Γροιλανδίας πράγματι λιώνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όμως η περίοδος λιωσίματος των πάγων αρχίζει συνήθως προς τα τέλη Μαΐου. Το 2019 όμως ξεκίνησε από την αρχή του έτους. Οι πάγοι «λιώνουν επίμονα» τους τελευταίους τέσσερις μήνες οπότε και καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ, αναφέρει ο Ruth Mottram, επιστήμονας για το κλίμα που εργάζεται στο Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Δανίας.

Πηγή εικόνας: EPA

Μόνο τον Ιούλιο, η Γροιλανδία έχασε 197 δισεκατομμύρια τόνους πάγου – που ισοδυναμούν περίπου με 80 εκατομμύρια πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων - σύμφωνα με τον Mottram. Είπε στο CNN ότι ο αναμενόμενος μέσος όρος θα ήταν μεταξύ 60-70 δισεκατομμυρίων τόνων αυτή τη στιγμή του έτους.

Οι καιρικές συνθήκες που έφεραν καύσωνα στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα έχουν φτάσει στην Αρκτική, όπου οι επιστήμονες λένε ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα από τα μεγαλύτερα λιωσίματα πάγου της Γροιλανδίας από το 1950, όταν ξεκίνησαν να καταγράφονται με αξιοπιστία δεδομένα.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν μη επιβεβαιωμένες θερμοκρασίες 2,7 βαθμών Κελσίου στα 3,000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας την Πέμπτη, η οποία θα ήταν κοντά σε ένα νέο ρεκόρ εάν φυσικά επιβεβαιωθεί.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε την ίδια μέρα που οι μετεωρολόγοι ανέφεραν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτός ο Ιούλιος ήταν τόσο ζεστός όσο κάθε μήνα στην καταγεγραμμένη ιστορία.

Πηγή εικόνας: EPA

Οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες για τον Ιούλιο είναι ισοδύναμες και ενδεχομένως υψηλότερες από αυτές του σημερινού κατόχου ρεκόρ του Ιούλιο του 2016, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία για τον Ιούλιο του 2019.

Ο Mottram είπε ότι ο ζεστός καιρός της Γροιλανδίας πρόκειται να συνεχιστεί για τις επόμενες μέρες.