current views are: 4

5 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση01:28

Συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Πάτρα με καλεσμένους παγκοσμίου κύρους

Διακόσιοι διεθνούς κύρους ακαδημαϊκοί και ερευνητές από όλον τον κόσμο, καθώς και επίλεκτα μέλη από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και Περιβάλλοντος, στοχεύουν μέσα από τη διεπιστημονική προσέγγιση να προβάλλουν φλέγοντα ζητήματα σε σχέση με το περιβάλλον.

Δημοσίευση 01:28’

Διακόσιοι διεθνούς κύρους ακαδημαϊκοί και ερευνητές από όλον τον κόσμο, καθώς και επίλεκτα μέλη από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και Περιβάλλοντος, στοχεύουν μέσα από τη διεπιστημονική προσέγγιση να προβάλλουν φλέγοντα ζητήματα σε σχέση με το περιβάλλον.

Οι κλιματικές αλλαγές και οι επιπτώσεις τους στον πλανήτη είναι το βασικό θέμα τού διεθνούς συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 20 Ιουνίου στο συνεδριακό κέντροτου Πανεπιστημίου Πατρών και συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών.

Διακόσιοι διεθνούς κύρους ακαδημαϊκοί και ερευνητές από όλον τον κόσμο, καθώς και επίλεκτα μέλη από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και Περιβάλλοντος, στοχεύουν μέσα από τη διεπιστημονική προσέγγιση να προβάλλουν φλέγοντα ζητήματα σε σχέση με το περιβάλλον. Επίσης, έχουν στόχο να προτείνουν τις πιο αποτελεσματικές προτάσεις για την αντιμετώπισή τους, καθώς και τρόπους για τη διαμόρφωση στρατηγικής και πολιτικής πρόληψης, βασισμένης στις ελληνικές ρίζες τής οικολογικής ηθικής. Αυτό έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα ενόψει του συνεδρίου με τίτλο «Οι δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής».

Εκ των σημαντικότερων ζητημάτων που θα εξεταστούν στο συνέδριο είναι η χημική ρύπανση, η ακτινοβολία, η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις τους στην υγεία.

Επίσης, σύμφωνα με το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου, καθηγητή Γιάννη Δελλή, καθηγητές φιλοσοφίας θα επιχειρήσουν να αποδείξουν ότι η περιβαλλοντική ηθική και η προστασία της φύσης ξεκίνησαν από τους προσωκρατικούς, οι οποίοι υποστήριζαν ότι ο άνθρωπος δεν είναι διαφορετικός από τη φύση, αλλά ο ίδιος είναι φύση, είναι μέρος του όλου. Για την αρχαία Ελλάδα η καταστροφή τής φύσης ήταν αδικία, αυθαιρεσία (ύβρις) και πέρα από την όποια ανθρώπινη ποινή η ίδια η φύση πίστευαν ότι έπαιρνε την εκδίκηση της, όπως επισημαίνει ο κ. Δελλής.

Βασικό πρόβλημα και ανασταλτικός παράγοντας στη βελτίωση της κατάστασης είναι η νοοτροπία.

«Γιατί, ποιο είναι το νόημα; Nα ερευνούμε, να φιλοσοφούμε, να κάνουμε τα πάντα, αμέριμνοι, όντας συγκάτοικοι, σε έναν πλανήτη που πεθαίνει αβοήθητος, με μόνους συμμάχους κάποιους διαπρεπείς επιστήμονες και μερικές χιλιάδες ενεργούς πολίτες; Ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει τεράστια και δυσεπίλυτα προβλήματα. Στη γη, στο νερό και στον αέρα. Αντιμετωπίζει τον πιο μεγάλο αντίπαλό του από τότε που εμφανίστηκαν οι μονοκύτταροι οργανισμοί. Τη φονική μηχανή που λέγεται “ασυλλόγιστος άνθρωπος”. Ένα ον, ικανό να καταστρέφει εξίσου αποτελεσματικά με το να κάνει θαύματα. Τα προβλήματα του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο τεχνικά, είναι και ηθικά. Όπως συμβαίνει και με όλες τις κρίσεις» τόνισε η πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών, Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι και πρόεδρος του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα», Κατερίνα Παναγοπούλου.

Ανάμεσα στους επιφανείς επιστήμονες που θα λάβουν μέρος στο συνέδριο είναι ο Νίκολας Άσφορντ του MIT, κύριος συγγραφέας του βασικού εγχειριδίου για την αειφόρο ανάπτυξη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, ο Έρνστ Βον Γουάιζακερ, εμπειρογνώμονας στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης, ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, ο Μάρκο Μαρτούτζι από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, και ο Αντρέας Γκίες από την γερμανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα