current views are: 9

24 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση19:53

ΗΠΑ: Η πετρελαιοκηλίδα που απειλεί να γίνει η μεγαλύτερη στην Ιστορία

Πετρέλαιο ρέει αδιάκοπα στον Κόλπο του Μεξικού εδώ και 14 χρόνια

Δημοσίευση 19:53’

Πετρέλαιο ρέει αδιάκοπα στον Κόλπο του Μεξικού εδώ και 14 χρόνια

Το 2004, υπήρξε μια διαρροή πετρελαίου που σχετιζόταν με την εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου Taylor Energy. Όπως αποδεικνύεται, το πετρέλαιο ρέει ανενόχλητο εδώ και 14 χρόνια στην ακτή της Λουϊζιάνα και φαίνεται να μπορεί να ξεπεράσει σε μέγεθος καταστροφής την πετρελαιοκηλίδα και την έκρηξη στην εξέδρα Deepwater Horizon, που ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή που έγινε ανοιχτά της θάλασσας στην ιστορία των ΗΠΑ.  

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εκτιμά ότι 10,000 με 30,000 γαλόνια πετρελαίου ρέουν καθημερινά στον Κόλπο του Μεξικού από την πετρελαιοκηλίδα, η οποία ξεκίνησε όταν ο τυφώνας Ιβαν ανέτρεψε μια πλατφόρμα πετρελαίου ιδιοκτησίας της εταιρείας Taylor Energy που βρισκόταν περίπου 19 χλμ μακριά από την ακτή το 2004.

Η εταιρεία συνεργάστηκε με  την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να περιορίσουν τη ζημιά και έτσι η πετρελαιοκηλίδα δεν έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μέχρι να γίνει αντιληπτή από περιβαλλοντικές ομάδες που ασχολούνταν με την πετρελαιοκηλίδα του Deepwater Horizon το 2010.

Όπως φαίνεται, μέρος του προβλήματος είναι το γεγονός ότι ο τυφώνας Ιβαν προκάλεσε εκτεταμένη ζημιά και στον πυθμένα του ωκεανού στην περιοχή που είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν και να καλυφθούν τα φρεάτια πετρελαίου που έχουν καταστραφεί.

Η εταιρεία πετρελαίου Taylor αμφισβητεί το μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας και έχει εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη με το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ για το κόστος του καθαρισμού. Η εταιρεία υποστήριζε ότι καθημερινά διαρρέουν στη θάλασσα δύο ή τρία γαλόνια, ενώ η ακτοφυλακή το 2015 ανέφερε ότι το πραγματικό νούμερο ήταν 16.000 γαλόνια τη μέρα.

Η ακτοφυλακή, σε κατάθεση δικαστηρίου τον προηγούμενο μήνα, τόνισε ότι η πετρελαιοκηλίδα χειροτερεύει.

Πηγή: Newser


σχετικα αρθρα