Η ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

Πασχαλιάτικη σπανακοτυρόπιτα

Δημοσίευση 3 Απριλίου 2017, 16:04 / Ανανεώθηκε 17 Απριλίου 2017, 18:56
Πασχαλιάτικη σπανακοτυρόπιτα
Facebook Twitter Whatsapp

Το τυρί δίνει νόημα στο σπανάκι ή το σπανάκι στο τυρί; Τι σημασία έχει, απ' τη στιγμή που είναι νόστιμη;

Το τυρί δίνει νόημα στο σπανάκι ή το σπανάκι στο τυρί; Τι σημασία έχει, απ' τη στιγμή που είναι νόστιμη;

Υλικά 

  • 10 φύλλα για πίτα
  • 2½ κιλά σπανάκι ψιλοκομμένο
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 φλιτζ. φέτα θρυμματισμένη
  • 6 αβγά
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ¾ φλιτζ. λάδι ελαιόλαδο
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα

Εκτέλεση

Σε μια καυτή κατσαρόλα σόταρε το σπανάκι και τα κρεμμυδάκια, ανακατεύοντας, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Βάλε σε ένα μπολ τον άνηθο, τη φέτα, τα αβγά ελαφρά χτυπημένα, το λάδι και πιπέρι, πρόσθεσε το σπανάκι και τα κρεμμυδάκια, και ανακάτεψε.

Στρώσε 3 από τα φύλλα σε ένα λαδωμένο ταψί, αλείφοντάς τα με ελαιόλαδo και φροντίζοντας να εξέχουν οι άκρες τους από το ταψί, από πάνω άπλωσε το ¼ από τη γέμιση και κάλυψε με ένα φύλλο αλειμμένο με ελαιόλαδo, με τέτοιο τρόπο ώστε να εξέχουν οι άκρες του από το ταψί. Πρόσθεσε άλλο ¼ από τη γέμιση και επανάλαβε τη διαδικασία άλλες δύο φορές.

Για το φινάλε γύρισε τις άκρες των κάτω και μεσαίων φύλλων προς το εσωτερικό του ταψιού και άλειψέ τις με ελαιόλαδo. Ό,τι φύλλα έχουν μείνει, κόψ’ τα στο μέγεθος του ταψιού και στρώσ’ τα από πάνω, αλείφοντας κάθε φύλλο με ελαιόλαδo. Πίεσε τα πάνω φύλλα για να κολλήσουν με τις άκρες των κάτω φύλλων και ψήσε για 45-50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.

Στη συνέχεια βγάλε τη σπανακοτυρόπιτα από το φούρνο, άφησέ τη να κρυώσει για 5-10 λεπτά, κόψε σε κομμάτια και μοίρασέ τη στα πιάτα.

cookoo.ourwork.gr