Η ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

Παστουρμάς από φιλέτο Γαλέου

Δημοσίευση 3 Οκτωβρίου 2017, 14:38 / Ανανεώθηκε 3 Οκτωβρίου 2017, 14:18
Παστουρμάς από φιλέτο Γαλέου
Facebook Twitter Whatsapp

Ένας εξαιρετικός  μεζές που τον φτιάχνεις μόνος με πολύ εύκολη διαδικασία.  

Υλικά

 

 

  • 1 φιλέτο γαλέου
  • 2 μέρη αλάτι ημίχονδρο 
  • 1 μέρος ζάχαρη καστανή με μελάσα
  • Mix για παστουρμά

Εκτέλεση

Το mix παστουρμά κυκλοφορεί έτοιμο στα καταστήματα μπαχαρικών και αποτελείται από 10-12 υλικά (αναλόγως της κάθε συνταγής) με βασικά υλικά το τσιμένι, την πάπρικα και το σκόρδο.  Στην κανονική του χρήση ανακατεύεται με μια μικρή ποσότητα νερού, για να φτιάξει μια πάστα όπου και «ντύνει» το κομμάτι κρέατος που προορίζεται για παστουρμά. Εδώ, απλά θα το χρησιμοποιήσουμε ως σκόνη και θα πασπαλίσουμε τον γαλέο, ώστε να κολλήσει και να κάνει μια πάρα πολύ μικρή στρώση.

Η ποσότητα του αλατιού και της ζάχαρης εξαρτάται από το μέγεθος του φιλέτου του γαλέου που έχουμε, καθώς θα πρέπει να πατάει σε μια στρώση 1 εκ. από κάτω, ενώ θα πρέπει να σκεπάζεται ολόκληρο με μια στρώση τουλάχιστον 1-5 έως 2 εκατοστών. 

Εάν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο φιλέτο γαλέου, το στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί πιέζοντας ελαφρά για να βγάλει μέρος των υγρών του. Απλώνουμε μια στρώση 1 εκ. σε ένα σκεύος που να χωράει το φιλέτο ολόκληρο ή σε 2-3 κομμάτια, αφήνοντας μια μικρή απόσταση από το κάθε φιλέτο.

Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα αλάτι- ζάχαρη ώστε να το σκεάζει με μια στρώση 1,5 με 2 εκ και το αφήνουμε αναλόγως του πάχους από 6-12 ώρες (6 ώρες για πάχος 2,5 εκ 12 ώρες για πάχος 5 εκ) στο ψυγείο. Βγάζουμε και ξεπ΄λένουμε τα φιλέτα και στεγνωνουμε με απορροφητικό χαρτί. Αφήνουμε ανοιχτά στο ψυγείο για 24 ώρες να στεγνώσουν, γυρίζοντας στη μέση της διαδικασίας.

Πασπαλίζουμε με το μίγμα του παστουρμά ώστε να κολλήσει παντού, και αποθηκεύουμε σε τάπερ τυλιγμένο με απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε κόβοντας σε πολύ λεπτές φέτες με λεμόνι και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι.

athinorama.gr

Πηγή: .athinorama.gr