FRANK UNDERWOOD

Η αλήθεια για τη συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη

του Frank Underwood - Δημοσίευση 8 Μαΐου 2017, 14:06 / Ανανεώθηκε 8 Μαΐου 2017, 14:24
Η αλήθεια για τη συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη
Facebook Twitter Whatsapp

"ΗΠΑ ευλογούν Τσίπρα!", ο πρωτοσέλιδος τίτλος του Βήματος, με τον οποίο ανακοινώνει τη "συνέντευξη - έκπληξη", όπως τη χαρακτηρίζει η ίδια η εφημερίδα, του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. 

"ΗΠΑ ευλογούν Τσίπρα!", ο πρωτοσέλιδος τίτλος του Βήματος, με τον οποίο ανακοινώνει τη "συνέντευξη - έκπληξη", όπως τη χαρακτηρίζει η ίδια η εφημερίδα, του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Όποιος, βεβαίως, διαβάσει τη συνέντευξη επιβεβαιώνει, για μια ακόμα φορά, ότι δεν πρέπει να παίρνεις τοις μετρητοίς τα γραφόμενα (και ιδίως τα πρωτοσέλιδα…) των εφημερίδων του ΔΟΛ. Μια προσεκτική ανάγνωση της συνέντευξης δείχνει ότι ούτε καμιά φοβερή έκπληξη υπάρχει, ούτε, πολύ περισσότερο, οι ΗΠΑ ευλογούν τον Τσίπρα. 

Ας δούμε, λοιπόν, τι λέει ο πρέσβης των ΗΠΑ, ο οποίος σημειωτέον έχει διοριστεί επί Ομπάμα, θεωρείται διπλωμάτης κύρους, με συμπάθειες και στους Δημοκρατικούς αλλά και τους Ρεπουμπλικάνους.

1. Σ' όλη τη συνέντευξη είναι εμφανής η προσπάθεια προβολής και προώθησης των αμερικανικών συμφερόντων, κάτι απολύτως λογικό, με έμφαση τα γεωπολιτικά (ασφάλεια + στρατιωτική συνεργασία) και τις επενδύσεις. Ο άνθρωπος, άλλωστε, είναι εντελώς ξεκάθαρος, αν όχι κυνικός: "Το επιχείρημα της ενίσχυσης της επένδυσης που έχουμε κάνει εδώ τα τελευταία 70 χρόνια είναι ισχυρό", σημειώνει, προφανώς εννοώντας το Δόγμα Τρούμαν και την επέμβαση των ΗΠΑ στην Ελλάδα -αυτή είναι η "επένδυση" που έγινε τα "τελευταία 70 χρόνια".

2. Οι ΗΠΑ, λοιπόν, ενδιαφέρονται πρωτίστως για τη σταθερότητα στην περιοχή. Και είναι φανερό ότι σε έναν διακεκαυμένο περίγυρο (Τουρκία, Μέση Ανατολή, Βαλκάνια) η Ελλάδα, με τα όποια σοβαρά της (οικονομικά, κυρίως) προβλήματα, είναι πυλώνας σταθερότητας. Το λέει καθαρά: "Κοιτώντας 5 - 10 χρόνια μπροστά, η Ελλάδα θα παραμείνει ένα ισχυρό μέλος του ΝΑΤΟ και μια δημοκρατία. Στον περίγυρο της Ελλάδας πολλά πράγματα θα είναι λιγότερο προβλέψιμα". Και αν ο πρέσβης των ΗΠΑ "βλέπει" την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας αντίθετη άποψη έχει εκφράσει ο κ. Μητσοτάκης ["Η Ελλάδα", είχε πει στον Alpha (04.05.2017), "δεν αισθάνομαι ότι είναι παρούσα σήμερα στα Βαλκάνια όπως ήταν παρούσα στο παρελθόν. Δεν είναι μία δύναμη σταθερότητας που θα μπορεί με κάποιο τρόπο να εκτονώσει εντάσεις σε μια ταραγμένη περιοχή"]. Δήλωση που δεν κρίθηκε σκόπιμο από τον παρουσιαστή να ερωτηθεί ο κ. Μητσοτάκης για το τι ακριβώς εννοεί και πως βλέπει να λειτουργεί μια δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή...

3. Οι ΗΠΑ, προφανώς, και ενδιαφέρονται για πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα. Και εκτιμούν πως θα υπάρξει: "Η Ελλάδα θα πλεύσει σε ήρεμα νερά για περίπου δύο χρόνια. Θα είναι μια περίοδος οικονομικής και χρηματοδοτικής προβλεψιμότητας και μια ευκαιρία για την κυβέρνηση να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία", δηλώνει ο πρέσβης. Αυτό και βέβαια αποτελεί στήριξη στην κυβέρνηση (και όχι ευλογία...), αλλά, ακόμα περισσότερο, αποτελεί σαφές άδειασμα προς τον κ. Μητσοτάκη.

4. Ο Αμερικανός πρέσβης δίνει έμφαση στη στρατιωτική συνεργασία και ασφάλεια στη Μεσόγειο. Είναι πάγιος άξονας της πολιτικής όλων των αμερικανικών κυβερνήσεων, ο οποίος έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω Συρίας. Ο πρέσβης δίνει ιδιαίτερη σημασία στη Σούδα και, αν δώσουμε βάση στα λεγόμενά του, ο υπουργός κ. Καμμένος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, έδειξε πρόθυμος να ανταποκριθεί στις αμερικανικές επιδιώξεις για "διεύρυνση της συνεργασίας" -με δυο λόγια η Σούδα παραμένει βάση των ΗΠΑ (όχι ότι περίμενε κανείς το αντίθετο).

5. Ο Τζέφρι Πάιατ -ως είθισται...- επεμβαίνει και στα εσωτερικά της χώρας. Έτσι, υποδεικνύει στον πρωθυπουργό "να αδράξει την ευκαιρία να αλλάξει το αφήγημα, να υπάρξει κινητικότητα με ορισμένες αποκρατικοποιήσεις - κλειδιά, όπως στην ενέργεια και στο Ελληνικό". Και σπεύδει να χαρακτηρίσει όσους αντιδρούν ότι το κάνουν επειδή τους είναι "άβολο από ιδεολογικής απόψεως ή λόγω προσωπικών οικονομικών συμφερόντων". Και τονίζει ότι "θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπογραμμίσει το πολιτικό συμφέρον των ΗΠΑ", να προχωρήσουν οι παραπάνω "μεταρρυθμίσεις", όπως τις ονομάζει. 

***

Καμιά έκπληξη, λοιπόν. Αν συγκρίνουμε, άλλωστε, τη συνέντευξη αυτή με μια λίγο παλιότερή του (Καθημερινή, 27.11.2016) σε γενικές γραμμές λέει τα ίδια. ¨Το Βήμα, προφανώς, δίνει αυτή την εικόνα και τιτλοφορεί τη συνέντευξη "ΗΠΑ ευλογούν Τσίπρα!" για να υπηρετήσει τη σταθερή επιδίωξή της να υποσκάψει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Διαφημίζοντας, λοιπόν, και μάλιστα με το ρήμα "ευλογούν", την "υποστήριξη" ΗΠΑ προς Τσίπρα, μας κλείνουν το μάτι ότι κάτι δεν πάει καλά με την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η έκπληξη ίσως υπάρχει μόνο για όσους, πιστεύοντας την αντιπολιτευτική προπαγάνδα, θεωρούν ότι η κυβέρνηση στο εξωτερικό παραπαίει, δεν έχει στηρίγματα, κ.ά. Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα, ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή, και ενδιαφέρονται να πάρουν πολλά στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας -και σ' αυτό, όπως φαίνεται, δεν τους πάει κόντρα η σημερινή κυβέρνηση. Παράλληλα είναι φανερό ότι δεν έχουν καμία διάθεση για εκλογές, πολιτικές αλλαγές, ακυβερνησία, κ.λπ. Στηρίζουν, λοιπόν, την κυβέρνηση (όπως και κάθε κυβέρνηση με την οποία έχουν καλή συνεργασία), τη θεωρούν φερέγγυα και προβλέπουν ότι θα εξαντλήσει την τετραετία (αφού μιλάνε για δύο χρόνια σταθερότητας). Και, βέβαια, αδειάζουν τον Μητσοτάκη, ο οποίος με τη συνεχή καταστροφολογία και τις διαρκείς εκκλήσεις του για εκλογές κάθε άλλο παρά την εικόνα του "σοβαρού", "υπεύθυνου" και "φερέγγυου" ηγέτη δίνει. Τα υπόλοιπα είναι φιοριτούρες και ευσεβείς πόθοι του Βήματος.