Menu για το Χριστουγεννιάτικο Ρεβεγιόν


Με ένα ξεχωριστό ορεκτικό με  γαρίδες και καβουρόψιχα ξεκινά το Χριστουγεννιάτικο Menu  μας και στην συνέχεια η ψητή γαλοπούλα με σος μήλου αρωματισμένη με Calvados. Το συνοδευτικό της καραμελωμένα ψητά λαχανικά και σαλάτα με ρόδια και καρύδια. Και  τέλος μια καρυδόπιτα «πνιγμένη» σε σος σοκολάτας.

Christmas Menu

Ορεκτικό

Γαρίδες Wellington

Σαλάτα

Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με καρύδια, ρόδια και ψητά μήλα

Κυρίως πιάτο

Γαλοπούλα με σάλτσα  μήλου  και Apple Brandy Calvados με γαρνιτούρα ψητών λαχανικών

Γλυκό

Καρυδόπιτα σοκολατένια

 

 

 

 

Γαρίδες Wellington

Γαρίδες γεμιστές με καβουρόψιχα και σπανάκι, τυλιγμένες σε σφολιάτα (wellington), ψήνονται στο φούρνο. Ένα υπέροχο ορεκτικό!!!

Υλικά για 8 άτομα

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. φύλλα σπανάκι
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 2 φύλλο σφολιάτας
  • 8 jambo γαρίδες, αποφλοιωμένες και ανοιγμένες
  • 250 γρ. καβουρόψιχα
  • 250 γρ. ζωμό κότας
  • 4 κουταλιές μαϊζένα
  • 1 ½ κ.σ. ψιλοκομμένο φ. κρεμμυδάκι
  • 1 ½ κ.σ. ψιλοκομμένο εστραγκόν
  • 2 αυγά χτυπημένα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C και στρώνουμε στο ταψί αντικολητικό χαρτί. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και μαραίνουμε το σπανάκι για 2-3 λεπτά, αλατοπιπερώνουμε και αφού στραγγίσουμε τα υγρά το κρατάμε στη άκρη. Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας στον πάγκο ,το τρυπάμε πολύ καλά με ένα πιρούνι και το κόβουμε στα τέσσερα. Με τον ζωμό και την μαϊζένα σε ένα μπολάκι, κτυπώντας με ένα σύρμα, κάνουμε μια πρόχειρη άσπρη σάλτσα.

Σε ένα σκεύος ανακατεύουμε καλά για να αναμειχθούν την καβουρόψιχα, την άσπρη σάλτσα, το κρεμμυδόπουλο και το εστραγκόν. Σχίζουμε τις γαρίδες κατά μήκος ώστε να σχηματίσουν το σχήμα πεταλούδας και τοποθετούμε, διαγώνια, μια σε κάθε τετράγωνο με το σκίσιμο προς τα επάνω. Γεμίζουμε κάθε γαρίδα με σπανάκι και από πάνω μία κ.σ. από το μείγμα της καβουρόψιχας. Διπλώνουμε  την ζύμη να σχηματίσει τρίγωνο, σφραγίζουμε καλά, αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρονται ζεστές.

 

 

Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με καρύδια, ρόδια και ψητά μήλα

Βάλε τα μήλα να ψηθούν λίγο και να δώσουν το άρωμά του και ετοίμασε σαλάτα με ψητά μήλα!

Υλικά για 8 άτομα

  • 3 κ.σ ξίδι
  • 2 κ.σ χυμό μήλου
  • 5 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ μέλι
  • 2 κ.σ μουστάρδα Dijon
  • Αλάτι, Πιπέρι
  • 2 μήλα (κόκκινα κατά προτίμηση)
  • 4 φύλλα φρέσκο θυμάρι
  • ¼ τριμμένο καρύδι
  • 4 φλιτζάνια σπανάκι
  • 4 φλιτζάνια μαρούλι
  • 2/3 τριμμένο cheddar

Εκτέλεση

Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 °C και ψήνουμε τα μήλα για λίγα λεπτά.

Για το dressing: Ανακάτεψε το ξίδι, με το χυμό μήλου, 1 κ.σ λάδι, το μέλι, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο σε ένα μπολ.

Βάλε τα μήλα κομμένα σε φέτες σε ένα μπολ με 2 κ.σ λάδι και τα φύλλα θυμαριού. Ψήσε σε ρηχό ταψί, απλώνοντας τα μήλα και γυρίζοντας τα 2-3 φορές μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Καβούρδισε τα καρύδια στο γκριλ για 5 λεπτά και άφησε να κρυώσουν. Πριν σερβίρεις ανακάτεψε τα λαχανικά, το σπανάκι και το μαρούλι και ράντισε με το dressing. Πρόσθεσε τα μήλα και τα καρύδια. Σέρβιρε αμέσως. Μπορείς να κλείσεις το dressing και να το αποθηκεύσεις στο ψυγείο για μια εβδομάδα.

 

 

Γαλοπούλα με σάλτσα  μήλου και Apple Brandy Calvados

Αυτή η συνταγή διαφέρει λίγο από τον παραδοσιακό τρόπο. Το βούτυρο με το maple syrup δίνει μια γλυκύτητα, ενώ η σος μήλου ξεφεύγει σαν γεύση και το Calvados προσθέτει ένα ιδιαίτερο άρωμα.

Υλικά για 8 άτομα

  • 500 ml χυμό μήλου
  • 5 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου(maple syrup) ή μέλι
  • 2 ½ κ.σ. ψιλοκομμένο θυμάρι
  •  2 κ.σ. ψιλοκομμένη μαντζουράνα
  • 1 ½ κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 175 γρ. βούτυρο μαλακωμένο
  • Αλάτι ,φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 γαλοπούλα  3-4 κιλά(κρατάμε τα εντόσθια)
  • 325 γρ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 175 γρ. ψιλοκομμένο σέλινο
  • 200 γρ. ψιλοκομμένα καρότα
  • 750 ml ζωμό κότας
  • 4 κ.σ. αλεύρι
  • 1 φ. δάφνης
  • 125 ml Apple Brandy Calvados ή όσο θέλουμε να ακούγετε

Εκτέλεση

Βάζουμε το χυμό μήλου και το σιρόπι σφενδάμου σε μία κατσαρόλα μέτρια ,βράζουμε σε μέτρια-υψηλή φωτιά (στο 6-7) ανακατεύοντας περιοδικά μέχρι να μείνει το ¼  του μείγματος. Το αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε 1κ.σ.θυμάρι, 1κ.σ. μαντζουράνα , το ξύσμα λεμονιού ,το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα να ομογενοποιηθεί ,σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει , όχι να παγώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C . Τοποθετούμε την γαλοπούλα στο ταψί του φούρνου. Ξεχωρίζουμε από το μείγμα βουτύρου 4-5 κουταλιές . Με το χέρι μας  ανασηκώνουμε το δέρμα της γαλοπούλας και περνάμε με το μείγμα βουτύρου όλη την εσωτερική επιφάνεια της με αυτό. Βάζουμε γύρω από την γαλοπούλα το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο και τα εντόσθια  και ρίχνουμε από πάνω τους 1κ.σ. θυμάρι και 1 κ.σ. μαντζουράνα. Τέλος ρίχνουμε τα 2/3 του ζωμού στο ταψί.

Ψήνουμε για 30 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο. Κατόπιν κατεβάζουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς ,σκεπάζουμε ανάλαφρα με ένα αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2 ½ ώρες ή αν έχουμε θερμόμετρο κρέατος στο παχύτερο μέρος του μηρού να δείχνει 74oC. Πριν την κόψουμε την αφήνουμε για 20-30 λεπτά να τραβήξει τα ζουμιά της.          

Για την σάλτσα της, σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού σε μία κανάτα μέτρησης, τραβάμε το λίπος που επιπλέει και συμπληρώνουμε με ζωμό  κότας ή αν έχουμε γαλοπούλας μέχρι τα 750ml. Μεταφέρουμε το ζωμό σε ένα τηγάνι και το αφήνουμε να βράζει. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το μείγμα βουτύρου με το αλεύρι μέχρι να γίνει λείο και μαζί με το υπόλοιπο θυμάρι και την δάφνη τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας  μέχρι το σημείο πηξίματος που θέλουμε, περίπου 10 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε το Apple Brandy Calvados σε ποσότητα τόση όση να μας  είναι ευχάριστο. Δοκιμάζουμε σε αλάτι και πιπέρι και είσαστε έτοιμοι.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και καλή όρεξη!!!

Εάν ακολουθήσετε την συνταγή ωραία παρέα είναι ένα μπουκάλι Λαμπαδίας 2012 Ροζέ, από το κτήμα Μερκούρη. Εάν λόγω των ημερών αποφασίσετε να προσθέσετε στα συνοδευτικά και κάστανα τότε ένα Portes Merlot 2011 του Σκούρα είναι εντάξει.

 

 

Γαρνιτούρα ψητών λαχανικών

Μια πολύχρωμη και όμορφη  πιατέλα που θα στολίσει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και θα συντροφέψει νόστιμα την γαλοπούλα.

Υλικά για 8 άτομα

  • 6 μέτριες πατάτες μεγάλους κύβους 
  • 2 μεγάλα παστινάκια(λευκά καρότα) κομμένα σε χοντρά sticks
  • 3 μεγάλα καρότα κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 2 κόκκινες  &1 κίτρινη πιπεριά σε χοντρά καρέ
  • 10-12 λαχανάκια Βρυξελλών κομμένα στην μέση
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι  σε ροδέλες
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς C. Σε μία βαριά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα προετοιμασμένα λαχανικά αλατοπιπερώνοντας να τσιγαριστούν. Κατόπιν τα περνάμε στο φούρνο για 30-35 λεπτά  και μετά παρακολουθώντας τα  βγάζουμε από τον φούρνο ανάλογα με το πόσο ψημένα και καραμελωμένα τα θέλουμε.

Εάν θέλουμε λίγα λεπτά πριν τα βγάλουμε από τον φούρνο ρίχνουμε λίγο τυρί τριμμένο της αρεσκείας μας να γκρατιναριστεί.

 

 

Σοκολατένια καρυδόπιτα

Υλικά για 8 άτομα

  • 100γρ. (6 ½ κοφτές κουταλιές) βούτυρο, συν επιπλέον για άλειμμα
  • 350γρ. μαύρη σοκολάτα (60-70% κακάο)
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας στιγμιαίο καφέ
  • 3 κοφτές κουταλιές της σούπας κακάο
  • 5 μεγάλα αβγά
  • 1 1/4 φλιτζάνια ζάχαρη,
  • 1 φλιτζάνι (100 γρ.) καρυδόψιχα + 3 κουταλιές αλεσμένη καρυδόψιχα.

για το γλάσο σοκολάτας

  • 120γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια,
  • 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος,
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας βούτυρο,
  • 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι Corn Syrup

Εκτέλεση

Για την καρυδόπιτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C και βουτυρώνουμε ελαφρά ένα ταψί στρογγυλό για κέικ, διαμέτρου 20εκ. Εάν το ταψί μας δεν είναι αντικολλητικό καλύπτουμε την βάση με χαρτί φούρνου και το βουτυρώνουμε και αυτό. Ψιλοκόβουμε 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα με μαχαιράκι (μην την αλέσετε). Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα λείο μίγμα.

Κατεβάζουμε το μίγμα από την φωτιά και προσθέτουμε αμέσως μέσα το στιγμιαίο καφέ και το κακάο. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα για να ενωθούν τα υλικά όλα μαζί και κρατάμε στην άκρη. Χτυπάμε με μίξερ χεριού σε ένα μεγάλο μπολ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν σαν κρέμα. Ανακατεύουμε μέσα στο μίγμα αυγού την αλεσμένη και την ψιλοκομμένη καρυδόψιχα. Προσθέτουμε στο μείγμα αυγού το μείγμα σοκολάτας και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά όλα μαζί.

Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ για 40 λεπτά ή μέχρι που η επιφάνειά του να στεγνώσει. Σβήνουμε το φούρνο, αλλά αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς μέσα στο φούρνο. Όταν κρυώσει η καρυδόπιτα μας την βγάζουμε από το φούρνο και ξεφορμάρουμε.

Για  το γλάσο: Βάζουμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μία μικρή κατσαρόλα μαζί με το βούτυρο και το σιρόπι, μέχρι να φανούν οι πρώτες φουσκάλες βρασμού. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τη ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά για να λιώσει η σοκολάτα και να έχουμε ένα λείο γλάσο. Αφήνουμε στην άκρη το γλάσο για 10-15 λεπτά και περιχύνουμε με αυτό την καρυδόπιτα μας.

Επιμέλεια: Παύλος Φάκαλος

Πηγή: Allrecipes-tampouloukia-x.s.recipes

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο