Τρεις πεντανόστιμες νηστίσιμες συνταγές

Τρεις πεντανόστιμες νηστίσιμες συνταγές

Χταπόδι στο φούρνο με φάβα και καπαρόφυλλα

Υλικά

  • 1 χταπόδι περίπου 1 ½ κιλό
  • 100 γρ. λάδι
  • 1 λεμόνι ή βαλσάμικο ξύδι (ότι θέλουμε και όσο θέλουμε ν’ ακούγετε)
  • Ρίγανη-πιπέρι
  • 500 γρ. φάβα
  • 1 ½ κιλό νερό
  • 1 κρεμμύδι
  • 150 γρ. λάδι
  • Καπαρόφυλλα ή καπαρόμηλα τουρσί
  • Αλάτι –πιπέρι

Εκτέλεση

Παίρνουμε το χταπόδι και το πλένουμε καλά. Γυρίζουμε την κουκούλα ανάποδα και αφαιρούμε ότι περιέχει καθώς επίσης και την πέτσα που την περιβάλει. Αφαιρούμε το στόμα και το ράμφος που είναι από κάτω, καθώς επίσης και τα μάτια. Σε ένα ταψί διαμέτρου 24-26 cm βάζουμε το χταπόδι ολόκληρο, τα 100 γρ. λάδι, τη ρίγανη, το πιπέρι( προαιρετικά ½ του π. του κρασιού κρασί λευκό ή νερό).
Σκεπάζουμε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για μία ώρα και ένα τέταρτο στους 170-180 βαθμούς. Ξεσκεπάζουμε και κόβουμε το χταπόδι σε μέγεθος μπουκιάς , προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού ή το βαλσάμικο και ψήνουμε ακόμα για μισή ώρα. Εάν το ζουμί του χταποδιού είναι αραιό το γυρίζουμε σε ένα τηγανάκι και το βράζουμε για 3-4 λεπτά για να μελώσει και προσθέτουμε και το χταπόδι 1-2 λεπτά να πάρουν μία βράση μαζί και κατεβάζουμε από την φωτιά.
Εν τω μεταξύ όση ώρα μαγειρεύουμε το χταπόδι ετοιμάζουμε και την φάβα.
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 150 γρ. λάδι και ρίχνουμε το κρεμμύδι, μέτρια κομμένο να γυαλίσει. Ρίχνουμε την φάβα, αφού την έχουμε πλύνει καλά, στην κατσαρόλα και την γυρίζουμε 2-3 φορές. Προσθέτουμε το νερό, το αλάτι και το πιπέρι και βράζουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να πάρει βράση. Μετά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και σιγοβράζουμε συνολικά για 50 περίπου λεπτά έως ότου χυλώσει και κάνει χονδρές φουσκάλες. Όση ώρα δεν έχει πιεί το νερό ξαφρίζουμε συνεχώς. Προσοχή όταν αρχίσει να χυλώνει θέλει τακτικό ανακάτεμα για να μην κόλληση. Την κατεβάζουμε από την φωτιά την, αφήνουμε να κρυώσει και με ένα μπλέντερ ή μία ράβδο την πολτοποιούμε για να γίνει βελούδινη. Σερβίρουμε την φάβα, το χταπόδι, περιχύνουμε με την σος και γαρνίρουμε με τα καπαρόφυλλα

Σουπιές με καυκαλίδες και μυρώνια

Υλικά

  • 1 κιλό σουπιές καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια( κρατάμε λίγο από το μελάνι)
  • 250 γρ. καυκαλίδες
  • 250 γρ. μυρώνια
  • 250 γρ. σέσκουλα
  • 750γρ  σπανάκι
  • 1 πράσο χοντροκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι άνιθο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 2 ντομάτες χοντροτριμμένες
  • 300ml λευκό κρασί
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια  χαμηλή κατσαρόλα  τσιγαρίζουμε το πράσο και το κρεμμύδι  και προσθέτουμε τις σουπιές. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε για λίγο το σοτάρισμα.

Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές περίπου για μία ώρα.

Προσθέτουμε  το σπανάκι, το μαϊντανό και τον άνιθο και βράζουμε  για 15 περίπου λεπτά. Προσοχή μην παραβράσουν τα λαχανικά.

Νηστήσιμοι καροτο-κολοκυθοκεφτέδες

Υλικά

  • 750 γρ.  Πράσινα κολοκυθάκια
  • 250 γρ.  καρότα
  • 400 γρ. τριμμένη φρυγανιά (ή όση πάρει)
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 3-4 κ.σ. αλεύρι
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • Ελαιόλαδο
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • Αλάτι/Πιπέρι

Εκτέλεση

Τρίβεις τα κολοκυθάκια και τα καρότα στον χοντρό τρίφτη. Τα αλατίζεις χωριστά και τα βάζεις για 20-25- λεπτά σε σουρωτήρι να βγάλουν τα νερά τους. Ψιλοκόβεις τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια, το μαϊντανό και μαζί με το τριμμένο καρότο και τα κολοκύθια τα βάζεις σε ένα μεγάλο μπωλ και τα ανακατεύεις.

 Προσθέτεις, ραντιστά  λίγο ελαιόλαδο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύεις καλά για να δέσει το μίγμα. Πλάθεις με το χέρι μετρίου μεγέθους κεφτεδάκια και τηγανίζεις σε καλά ζεσταμένο ηλιέλαιο. Βγάζοντάς τα από το τηγάνι τα ακουμπάς σε χαρτί κουζίνας.

Παύλος Φάκαλος 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο