current views are: 5

15 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση06:10

Τούρτα κανταΐφι με παγωτό καϊμάκι

Βάση από μελωμένο κανταΐφι και από πάνω αφράτο σπιτικό παγωτό καϊμάκι. Ξανά κανταΐφι και γλυκό κουταλιού βύσσινο στο τελείωμα. Ένας συνδυασμός που εγγυάται την τελειότητα σε τούρτα παγωτό.

Δημοσίευση 06:10’
αρθρο-newpost

Βάση από μελωμένο κανταΐφι και από πάνω αφράτο σπιτικό παγωτό καϊμάκι. Ξανά κανταΐφι και γλυκό κουταλιού βύσσινο στο τελείωμα. Ένας συνδυασμός που εγγυάται την τελειότητα σε τούρτα παγωτό.

Βάση από μελωμένο κανταΐφι και από πάνω αφράτο σπιτικό παγωτό καϊμάκι. Ξανά κανταΐφι και γλυκό κουταλιού βύσσινο στο τελείωμα. Ένας συνδυασμός που εγγυάται την τελειότητα σε τούρτα παγωτό.

 Υλικά

για 1 λίτρο παγωτό

  • 500ml κρέμα γάλακτος
  • 500mlφρέσκο γάλα βουβαλινό ή κατσικίσιο πλήρες
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 2 κουτ. γλυκού κοφτά σαλέπι
  • ½ κουτ. γλυκού μαστίχα Χίου

για τη βάση με το κανταΐφι

  • 250γρ. φύλλο κανταΐφι
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
  • 75γρ. αμύγδαλα χοντροσπασμένα
  • ¾ φλιτζανιού ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι νερό
  • ½ ξύλο κανέλας
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Αποβραδίς ετοιμάζετε το μείγμα για το παγωτό: Κοπανάτε στο γουδί ή στο μπλέντερ την μαστίχα με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη να γίνει σκόνη. Χτυπάτε το σαλέπι και την κοπανισμένη μαστίχα στο μούλτι μαζί με ένα φλιτζάνι γάλα και τη μισή ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα.
Ρίχνετε το υπόλοιπο γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι και το βάζετε πάνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το μείγμα με το σαλέπι και τη μαστίχα και ανακατεύετε καλά.

Αφήνετε την κρέμα να πάρει βράση ανακατεύοντας συνεχώς. Χαμηλώνετε τη φωτιά στο μισό και εξακολουθείτε το βράσιμο για μερικά λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας διαρκώς γιατί το μείγμα φουσκώνει. Τέλος το τραβάτε από τη φωτιά και αφήνετε να ηρεμήσει. Το μεταφέρετε σε κανάτα και αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν το βάλετε στο ψυγείο να παγώσει μέχρι την επόμενη.

Μετά ετοιμάζετε τη βάση με το κανταΐφι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC. Με ένα ψαλίδι το ψιλοκόβετε και το μοιράζετε μέσα σε ένα ταψάκι διαμ. 22εκ. με αποσπώμενο πάτο και ένα δεύτερο μικρότερο ταψάκι. Πασπαλίζετε το κανταΐφι με το αμύγδαλο, λιώνετε το βούτυρο, το περιχύνετε και τα βάζετε να ψηθούν στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας μέσα σε κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα, ανακατεύοντας στην αρχή μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. 8 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση ρίχνετε το χυμό λεμονιού και δίνετε μια τελευταία βράση στο σιρόπι πριν τραβήξετε το σκεύος από τη φωτιά.

Ξεφουρνίζετε τα κανταΐφια και αφού περάσουν 2 λεπτά τα σιροπιάζετε κουταλιά κουταλιά με το κρύο σιρόπι και αφήνετε να το απορροφήσουν μέχρι την επόμενη.

Την επόμενη μέρα φτιάχνετε το παγωτό: αν έχετε παγωτομηχανή, μεταφέρετε το μείγμα εκεί και το βάζετε να παγώσει.

Τοποθετείτε στην εσωτερική περιφέρεια του ταψιού με τον αποσπώμενο πάτο ένα κομμάτι λαδόκολλας που κόβετε σε λωρίδες φάρδους όσο και το ύψος του ταψιού. Μεταφέρετε εκεί μέσα το παγωτό, το ισιώνετε από πάνω και το αφήνετε στην κατάψυξη να παγώσει καλά.  Όταν θέλετε να σερβίρετε, ξεφορμάρετε την τούρτα σε πιατέλα, διακοσμείτε με το δεύτερο κανταΐφι που κόβετε σε κομμάτια καθώς και λίγο γλυκό βύσσινο και σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια.

Σημείωση

Εάν δεν έχετε παγωτομηχανή, απλώς ρίχνετε το μείγμα σε μεταλλικό σκεύος και το βάζετε στην κατάψυξη σκεπασμένο. Μετά από δυο ώρες, το κβγάζετε από την κατάψυξη και ανακατεύετε με πιρούνι για να μην πιάσει πάγο. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μια δυο φορές ακόμη, ώστε να γίνει το παγωτό σας αφράτο.


σχετικα αρθρα