current views are: 231

17 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση11:09

Τέσσερις σαλάτες για το γιορτινό τραπέζι

Με φρέσκα, πράσινα, ωμά λαχανικά ή βραστά, πολύχρωμα, ανάμεικτα.

Δημοσίευση 11:09’

Με φρέσκα, πράσινα, ωμά λαχανικά ή βραστά, πολύχρωμα, ανάμεικτα.

Ρώσικη σαλάτα 

Υλικά συνταγής

αρακάς: 1 φλιτζάνι του τσαγιού, βρασμένος

πατάτες: 3, βρασμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια

καρότα: 1 φλιτζάνι του τσαγιού, βρασμένα και κομμένα σε ροδέλες

κρεμμυδάκια φρέσκα: 3 σε ροδέλες (προαιρετικά)

καπνιστό χοιρινό: 100 γρ. σε κύβους

αγγουράκια τουρσί: 2 ψιλοκομμένα

μαγιονέζα: 1 φλιτζάνι του τσαγιού

μουστάρδα: 1 κουταλιά της σούπας

κάππαρη: λίγη, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)

αλάτι και πιπέρι άσπρο: λίγο

Εκτέλεση συνταγής

Καλό είναι να έχετε βράσει χωριστά κάθε είδος λαχανικού -και όχι όλα μαζί- μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει (χωρίς να χάσει το χρώμα του). Αφήνετε να κρυώσουν.

Αναμειγνύετε τον αρακά με τις πατάτες, τα καρότα, τα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές φέτες, την κάππαρη, τα αγγουράκια τουρσί, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, λίγο αλάτι και πιπέρι.

Βάζετε τη σαλάτα σ’ ένα μπολ και την αφήνετε να μείνει στο ψυγείο αρκετές ώρες ή μία νύχτα πριν τη σερβίρετε.

Σαλάτα με μοβ λάχανο, παντζάρι τουρσί και μήλο

Υλικά συνταγής

1 μοβ λάχανο, καθαρισμένο

100 γρ. παντζάρια τουρσί, στραγγισμένα (ή 1 μέτριο, ωμό, καθαρισμένο)

1 κόκκινο ή πράσινο μήλο

50 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη

λίγο φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τη βινεγκρέτ

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2-3 κουταλιές της σούπας ξίδι λευκό

1/3 σκόρδο αποξηραμένο σε σκόνη (προαιρετικά)

λίγο αλάτι

Εκτέλεση συνταγής

Ψιλοκόβετε το λάχανο, κόβετε σε φετάκια το μήλο και σε κύβους ή μπαστουνάκια το παντζάρι (ή το τρίβετε στον τρίφτη, αν χρησιμοποιήσετε ωμό και το αφήνετε να στραγγίσει).

Ρίχνετε όλα τα υλικά σε σαλατιέρα. Προσθέτετε την καρυδόψιχα και ανακατεύετε.

Χτυπάτε στο μπλέντερ ή σε σέικερ τα υλικά της σάλτσας και περιχύνετε τη σαλάτα. Πασπαλίζετε με το μαϊντανό, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε.

Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε το ξίδι με προσοχή στη σάλτσα αν έχετε βάλει παντζάρια τουρσί που περιέχουν ξίδι και αυτά.

Πράσινη σαλάτα με ντοματίνια, μπλε τυρί και προσούτο Ευρυτανίας 

Υλικά συνταγής

300 γρ. ανάμεικτη πράσινη σαλάτα

150 γρ. προσούτο Ευρυτανίας σε φέτες κομμένες στη μέση

8 ντοματίνια

2 λιαστές ντομάτες

40 γρ. κουκουνάρι καβουρντισμένο (προαιρετικά)

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

4 κουταλιές της σούπας ξίδι βαλσάμικο

1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο

λίγος ψιλοκομμένος βασιλικός

αλάτι, πιπέρι

150 γρ. μπλε τυρί σε κύβους ή τριγωνάκια

φλούδες παρμεζάνας (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

Ζεσταίνετε 1 κουταλιά ελαιόλαδο, σοτάρετε το σκόρδο μέχρι να ροδίσει πολύ ελαφρά και το αφήνετε να κρυώσει. 

Αναμειγνύετε σε μεγάλο μπολ τα φρέσκα πράσινα σαλατικά, τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, το κουκουνάρι (προαιρετικά) και ανακατεύετε απαλά.

Χτυπάτε στο μπλέντερ το υπόλοιπο ελαιόλαδο, με το ξίδι, το σοταρισμένο σκόρδο, το βασιλικό, τις λιαστές ντομάτες και το αλατοπίπερο και περιχύνετε με το μείγμα αυτό τη σαλάτα. Αν θέλετε, προσθέτετε και παρμεζάνα και ανακατεύετε καλά.

Μεταφέρετε το μείγμα των σαλατικών στο σκεύος σερβιρίσματος και προσθέτετε το προσούτο σε ρολάκια.

Σαλάτα με ρόκα, τυρί και χυμό εσπεριδοειδών

Υλικά συνταγής

300 γρ. φύλλα ρόκας πλυμένα

2 κουταλιές της σούπας ανθότυρο κομματισμένο ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας

1 κουταλιά της σούπας αμύγδαλα εφιλέ ή ηλιόσπορους

1 1/2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

ο χυμός μισού πορτοκαλιού και μισού μανταρινιού

λίγο ξίδι βαλσαμικό ή κρέμα από ξίδι βαλσαμικό

αλάτι

Εκτέλεση συνταγής

Ρίχνετε τα φύλλα της ρόκας στο σκεύος σερβιρίσματος. Προσθέτετε το ανθότυρο (ή άλλο τυρί της αρεσκείας τριμμένο ή κομματισμένο) και τα αμύγδαλα εφιλέ ή τους ηλιόσπορους και αλατίζετε. Ρίχνετε το ελαιόλαδο, το χυμό εσπεριδοειδών και το βαλσαμικό ξίδι και ανακατεύετε καλά μεταξύ τους όλα τα υλικά.

Συμβουλή: Η σαλάτα αυτή γίνεται πολύ ωραία όταν συνδυάζεται η πικράδα της ρόκας με τη γλύκα του ανθότυρου που ποτίζει από τα υγρά. Ωστόσο μπορείτε να τη φτιάξετε και με σπανάκι. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο πορτοκάλι ή μανταρίνι καθαρισμένο (για χρώμα) -τα αρώματα και τη γεύση τα έχει ήδη η σαλάτα απ’ τους χυμούς.

Tip. Τα ρόδια και τα κράνμπερι βάζουν πινελιά γιορτής. Λόγω του όμορφου κόκκινου χρώματός τους, τα δύο αυτά υλικά «χριστουγεννιάζουν» τις πράσινες σαλάτες του εμπορίου με μια κίνηση. Αν τα συνδυάσετε και με κάποια κρέμα από βαλσαμικό ξίδι με το αντίστοιχο φρούτο, που είναι παχύρρευστες και απλά όξινες, η σαλάτα θα μεταμορφωθεί στη στιγμή.

Περισσότερες ιδέες για γιορτινές σαλάτες εδώ.

ΠΗΓΗ: icookgreek.com

 


σχετικα αρθρα