ΓΕΥΣΗ

Τέσσερις συνταγές για Καλή Σαρακοστή

Δημοσίευση 9 Μαρτίου 2019, 14:05 / Ανανεώθηκε 9 Μαρτίου 2019, 16:49
Τέσσερις συνταγές για Καλή Σαρακοστή
Photo: icookgreek.com
Facebook Twitter Whatsapp

Χταποδάκι λαδορίγανη, μύδια αχνιστά και άλλα νόστιμα για το σαρακοστιανό τραπέζι

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

O σεφ Δημήτρη Κασδοβασίλη αποκαλύπτει κάποιες συνταγές σαρακοστιανές, που είναι εύκολες στην εκτέλεσή τους και μοιράστηκε μαζί μας τα μυστικά του.

Ταραμοσαλάτα

Υλικά: 150 γραμ λευκός ταραμάς/ 400 γραμ. μπαγιάτικο ψωμί/ 1 λευκό κρεμμύδι μέτριου μεγέθους/ χυμός δύο λεμονιών/ λίγο ελαιόλαδο και λίγο σπορέλαιο

Εκτέλεση: μουλιάζουμε το ψωμί μέχρι να φουσκώσει και μόλις μαλακώσει το στίβουμε πολύ καλά. Χτυπάμε στο μπλέντερ το ψωμί και προσθέτουμε τον ταραμά και το κρεμμύδι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε εναλλάξ τον χυμό του λεμονιού και το σπορέλαιο μέχρι να επιτύχουμε μία λεία και απαλή κρέμα. Στο τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

Ρεβιθοκεφτέδες

Υλικά: μισό κιλό ρεβίθια, 1 κουταλιά σούπας σόδα, 1 σκελίδα σκόρδο, 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, από μισό φλυτζάνι του τσαγιού δυόσμο, μαϊντανό, φρέσκα κρεμμυδάκια και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.

Εκτέλεση: Βάζουμε τα ρεβίθια σε νερό χλιαρό, μαζί με τη σόδα και τα αφήνουμε 12 ώρες για να φουσκώσουν. Μετά τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τα βάζουμε στο πολυμίξερ για να τα αλέσουμε. Ρίχνουμε μαζί το σκόρδο, τα κρεμμύδια, και ψιλοκομμένο τον δυόσμο, τη ρίγανη και τον μαϊντανό, πιπέρι και αλάτι και τα βάζουμε σε μία λεκάνη. Τα ζυμώνουμε με το αλεύρι μέχρι να φτιάξουμε ένα παχύρευστο χυλό. Παίρνουμε μια κουταλιά από αυτό τον χυλό και τον τηγανίζουμε σε πολύ καυτό λάδι και μόλις ροδοκοκκινίσουν έχουμε τους νοστιμότατους και νηστίσιμους ρεβιθοκεφτέδες.

Χταπόδι ξιδάτο λαδορίγανη

Υλικά: χταπόδι (περίπου 2 κιλά), μισό φλιτζάνι τσαγιού ξύδι, άλλο τόσο λευκό ξηρό κρασί, μισό φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, 10 κόκκους πολύχρωμα πιπέρια, ένα φύλλο δάφνης, μία σκελίδα σκόρδο και λίγη ρίγανη.

Εκτέλεση: Πλένουμε το χταπόδι, αφού αφαιρέσουμε τα μάτια και το δόντι και στη συνέχεια το βάζουμε σε κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά μόνο με τα νερά του. Μετά από περίπου μισή ώρα ρίχνουμε το ξύδι, το κρασί, το πιπέρι, τη δάφνη και το σκόρδο και το αφήνουμε να βράσει. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι και αν τρυπιέται εύκολα, τότε το χταπόδι είναι έτοιμο. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχει το κόβουμε σε μικρά κομμάτια, προσθέτουμε το λάδι και το πασπαλίζουμε με ρίγανη για να το σερβρίρουμε. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για αρκετές ημέρες.

Μύδια αχνιστά

Υλικά: 1 κιλό φρέσκα μύδια με το κέλυφος, μισό φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, ένα φλυτζάνι λευκό ξηρό κρασί, μία κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού, μισό φλυτζάνι της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό, μισή κουταλιά της σούπας μουστάρδα και μισή κουταλιά ψιλοκομμένο σκόρδο.

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα μύδια κάτω από τη βρύση, τα ξεπλένουμε καλά και αφαιρούμε το χνούδι με χοντρό σύρμα ώστε να γυαλίσουν. Τα αχνίζουμε σε κατσαρόλα, όπου ρίχνουμε μαζί το κρασί, το λάδι, το σκόρδο, τη μουστάρδα και το πιπέρι. Μετά από λίγο ρίχνουμε τον μαϊντανό και τα αφήνουμε στη φωτιά για περίπου 15 λεπτά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ