current views are: 24

21 Σεπτεμβρίου 2019
Δημοσίευση20:20

Τι είναι τα πρέτσελ που τιμάει η Google με doodle

Το εμβληματικό γερμανικό κουλούρι-σνακ, το ιδιαίτερο σχήμα του και συνταγή για μαλακά πρέτσελ.

Δημοσίευση 20:20’

Το εμβληματικό γερμανικό κουλούρι-σνακ, το ιδιαίτερο σχήμα του και συνταγή για μαλακά πρέτσελ.

Tα (μ)πρέτσελ, που τιμάει σήμερα η Google στο doodle της αρχικής σελίδας της, είναι ένα από το πιο γνωστά γερμανικά σνακ με πολύ χαρακτηριστικό σχήμα.

Η Google γιορτάζει σήμερα τα πρέτσελ με doodle επειδή η 21η Σεπτεμβρίου είναι η ημέρα που σηματοδοτεί επίσημα την έναρξη του φημισμένου φεστιβάλ Oktoberfest – και τα «κουλούρια» αυτά είναι από τα κλασικά σνακ της μεγάλης διοργάνωσης. 

Η προέλευση των πρέτσελ χάνεται στα βάθη της ιστορίας. 

Το σχήμα των πρέτσελ πιστεύεται ότι εμπεριέχει χριστιανικό, θρησκευτικό συμβολισμό – καθώς ο ιδιαίτερος ζυμαρένιος «κόμπος» που τα χαρακτηρίζει λέγεται πως συμβολίζει τα χέρια μοναχού που σταυρώνονται για την προσευχή. Ωστόσο παρόμοια σχήματα σύμφωνα με τους ιστορικούς συναντιούνται και σε προχριστιανικές εποχές.

Τα είδη των πρέτσελ είναι πλέον πάρα πολλά. Ένας βασικός διαχωρισμός τους είναι σε μαλακά που καταναλώνονται φρέσκα και άμεσα και σε σκληρά που διατηρούνται περισσότερο καιρό. Υπάρχουν και δεκάδες εκδοχές τυποποιημένων πρέτσελ. Στα αλμυρά πρέτσελ ξεχωρίζει το χονδρό αλάτι με το οποίο συχνά πασπαλίζεται η σκούρα καφετί κρούστα τους. 

Η ζύμη των πρέτσελ διαφέρει ανά είδος αλλά και ανά περιοχή. Μπορεί να μην περιέχει αυγά και γαλακτοκομικά και το πρέτσελ να είναι «νηστίσιμο». Στις γιορτινές εκδοχές (πρέτσελ φτιάχνονται ευρέως και την περίοδο των Χριστουγέννων) η ζύμη μπορεί να περιέχει γάλα, όπως στη συνταγή που ακολουθεί από το αρχείο του περιοδικού Κουζίνα&Ποιότητα Ζωής.  

Τι είναι το Oktoberfest;

Το Oktoberfest είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπίρας στον κόσμο και διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Μόναχο της Γερμανίας. Πρόκειται για μια πολυήμερη γιορτή που παρακολουθούν στον τόπο διεξαγωγής της εκατομμύρια άτομα. Κυριαρχούν οι παραδοσιακές γερμανικές φορεσιές στους σερβιτόρους και τις σερβιτόρες, η άφθονη μπίρα, οι παραδοσιακές λιχουδιές, όπως τα περίφημα γερμανικά λουκάνικα, και φυσικά τα πρέτσελ.

Συνταγή για πρέτσελ

Υλικά για 20 μαλακά πρέτσελ με χονδρό αλάτι: • ½ λίτρο γάλα • 2 φακελάκια μαγιά σε σκόνη • ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό • ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι • ¼ του φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο • 4-5 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι και λίγο καλαμποκίσιο αλεύρι για το ταψί • 1 λίτρο νερό • 1 κουταλιά μαγειρική σόδα • 1 ασπράδι αυγού • χοντρό αλάτι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση: Ζεσταίνετε το γάλα χωρίς να το βράσετε και το αφήνετε να γίνει χλιαρό. Σε μία μεγάλη λεκάνη αναμειγνύετε το ζεστό νερό με τη μαγιά, τη ζάχαρη, το χλιαρό γάλα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το λάδι. Προσθέτετε 3 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να γίνει σα χυλός. Το αφήνετε να φουσκώσει 45’ μέχρις ότου διπλασιαστεί σε όγκο. Ρίχνετε κατόπιν το υπόλοιπο αλεύρι σιγά σιγά και ζυμώνετε 10’ σε αλευρωμένη επιφάνεια. Χτυπάτε τη ζύμη. Την κόβετε σε 20 κομμάτια τα οποία σκεπάζετε και αφήνετε στην άκρη να φουσκώσουν 1 ώρα. Σχηματίζετε σε κάθε κομμάτι της ζύμης μία κορδέλα μήκους 10-12 εκ. Φτιάχνετε τα πρέτζελ ως εξής: πιάνετε το κάθε κομμάτι από τις δύο άκρες και τις γυρίζετε προς το κέντρο σε σχήμα καρδιάς που στο τέλος καταλήγει σ’ ένα κόμπο σαν «χ» έτσι ώστε το ψωμάκι να αποκτήσει το χαρακτηριστικό σχήμα με τις τρεις τρύπες. Αφήνετε τα πρέτζελ να ξεκουραστούν 10’ περίπου. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220ο C και πασπαλίζετε ένα ρηχό ταψί με καλαμποκάλευρο. Βράζετε 1 λίτρο νερό με τη σόδα σε μία μεγάλη κατσαρόλα. Ζεματάτε τα πρέτζελ 30 δευτερόλεπτα και τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα. Τα τοποθετείτε στο ταψί. Χτυπάτε το ασπράδι του αυγού με μία κουταλιά της σούπας νερό και αλείφετε τα πρέτζελ. Τα πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι και τα ψήνετε 15’ μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Τα σερβίρετε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή: icookgreek.com


σχετικα αρθρα