ΓΕΥΣΗ

Τι είναι η μελάσα

Δημοσίευση 23 Σεπτεμβρίου 2019, 04:00 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2019, 13:11
Τι είναι η μελάσα
Facebook Twitter Whatsapp

Τι είναι και πού ωφελεί η μελάσα

Η μελάσα είναι παχύρρευστο σιρόπι που δημιουργείται από την επεξεργασία του ζαχαροκάλαμου. 

Θεωρείται προϊόν ποιοτικότερο από τη ζάχαρη και φιλικό στην υγιεινή διατροφή σε ελεγχόμενες ποσότητες, καθώς κάθε κουταλιά της μελάσας είναι πηγή σιδήρου, ο οποίος συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και της πνευματικής λειτουργίας, πολύτιμου για τα οστά ασβεστίου, καθώς και μαγνησίου και καλίου. Έχει επίσης περισσότερα αντιοξειδωτικά από άλλα γλυκαντικά, εναλλακτικά της ζάχαρης, σύμφωνα με έρευνα [πηγή].

Καθώς η μελάσα δίνει συμπυκνωμένη γλύκα και ενέργεια με σειρά ευεργετικών για τον οργανισμό στοιχείων αναφέρεται συχνά ως σύμμαχος στην αθλητική διατροφή αλλά και στη διατροφή όσων ασκούν έντονη πνευματική εργασία.

Η μελάσα έχει γλυκόπικρη κάπως εξωτική γεύση. Μπορεί να καταναλωθεί με μέτρο ή να μπει σε μαρινάτες, σάλτσες ντομάτας, κιμάδες, ζύμη μπισκότων και κέικ, γλυκά φρούτων και μαρμελάδες. Δίνει ξεχωριστή γεύση σε ethnic δημιουργίες, σάλτσες μπάρμπεκιου και stir-fry πιάτα.

Η μελάσα δεν πρέπει να καταναλώνεται από διαβητικούς, γιατί -όπως ήδη αναφέρθηκε- είναι προϊόν που προέρχεται, όπως και η κανονική ζάχαρη, από ζαχαροκάλαμο.

Ντιπ με μελάσα για κοτόπουλο και χοιρινό στη σχάρα

Ανακατεύετε σε ενα μπολ με σύρμα τα εξής υλικά: 1/2 φλιτζ. τσαγιού πασάτα, 3 κουταλιές της σούπας μελάσα, 3 κουταλιές της σούπας κέτσαπ, ¼ φλιτζανιού του τσαγιού χυμός πορτοκάλι, 2 κουταλάκια του γλυκού ξίδι βαλσάμικο, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Πηγή: icookgreek.com.