current views are: 14

26 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση05:00

Dolly’s: Σύγχρονη ελληνική κουζίνα με ανδριώτικες λεπτομέρειες

Η φιλοσοφία του εστιατορίου είναι «να μυήσει τους επισκέπτες στην ελληνική, τοπική κ

Δημοσίευση 05:00’

Η φιλοσοφία του εστιατορίου είναι «να μυήσει τους επισκέπτες στην ελληνική, τοπική κ

Η φιλοσοφία του εστιατορίου είναι «να μυήσει τους επισκέπτες στην ελληνική, τοπική κουζίνα μέσω μιας γευστικής εμπειρίας που να συνάδει με το πλούσιο και καθαρό Ανδριώτικο τοπίο»

Η θέση: Το εστιατόριο βρίσκεται στο ισόγειο του πανέμορφου νεοκλασικού ξενοδοχείου Micra Anglia, στην είσοδο της αρχοντικής Χώρας της Άνδρου.

Η ατμόσφαιρα: Σικάτος κι ατμοσφαιρικός χώρος, ανεπιτήδευτα κυριλέ, με γούστο διακοσμημένος.

Το φαγητό: Τα πιάτα που δημιουργεί ο σεφ Χρήστος Βενίδης εμπλουτίζονται από ανδριώτικα και γενικότερα ελληνικά υλικά, τα οποία δουλεύονται με σχετικά απλές τεχνικές, είναι νόστιμα, οικεία και περίτεχνα παρουσιασμένα. Συχνά σερβίρονται και πιάτα ημέρας, στα οποία ενδέχεται να πρωταγωνιστούν εποχικά και ιδιαίτερα, τοπικά υλικά, όπως το συγκάθουρο (ψημένο βούτυρο γάλακτος) και τα λυράκια (είδος ανδριώτικου κολοκυθιού), μαγειρεμένα πάντα με το δικής τους παραγωγής ελαιόλαδο. «Λάδι δεν έχουμε αγοράσει ποτέ», λένε χαρακτηριστικά.

Δοκιμάσαμε για ορεκτικό το χωριάτικο φρυγανισμένο ψωμί αλειμμένο με μαλακό τυρί Άνδρου και στολισμένο με κάππαρη, ελιές, ντοματίνια και πέστο πλατύφυλλου βασιλικού, μια έκτακτη εκδοχή της παραδοσιακής φουρτάλιας με ντόπιο λουκάνικο, πατάτες και γλίνα και το νοστιμότατο ντόπιο τυρί καλαθάκι, ψημένο μέσα σε χωριάτικο κριτσανιστό φύλλο πάνω σε μια γλυκοπιπερένια σάλτσα.

Από τα κυρίως ξεχωρίσαμε τα απολαυστικά ζουμερά φιλετάκια από μπούτι κοτόπουλου στη σχάρα με ζεστή και μυρωδάτη πατατοσαλάτα με λαχανικά και σάλτσα μουστάρδας, το φιλέτο λαβράκι με ζεστή σαλάτα παντζαριού και σάλτσα εσπεριδοειδών αρωματισμένη με κρόκο Κοζάνης, και τις χυλοπίτες με ανδριώτικη λούζα, μανιτάρια, λιαστή ντομάτα και κρεμώδη σάλτσα από μαλακό τυρί.

Ο καλύτερος επίλογος είναι το παστέλι του Ζαΐρη (ιστορικό ζαχαροπλαστείο της Χώρας), ανοιγμένο στο μάρμαρο, με καρύδι, μέλι θυμαρίσιο, κουκουνάρι και σουσάμι μέσα σε χειροποίητο παγωτό. Πολύ ενδιαφέρων κι ο πρωινός μπουφές!

Ο λογαριασμός: 20-25€ /άτομο με γλυκό στη μέση, χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: Το ειδικά διαμορφωμένο κελάρι τους έχει τις προδιαγραφές και πρόκειται να φιλοξενήσει σοβαρές ετικέτες από τον παγκόσμιο αμπελώνα. Προς το παρόν η λίστα είναι σχετικά μικρή, αλλά ικανοποιητική.

Επιπλέον πληροφορίες: Το πεντάστερο ξενοδοχείο, κλασικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής, διαθέτει 4 πανέμορφες σουίτες, 1 τρίκλινο και 12 δίκλινα δωμάτια. Η ιστορία λέει ότι υπήρξε κάποτε αρχηγείο των Γερμανών επί Κατοχής, κι αργότερα πέρασε στα χέρια του γιατρού Καΐρη κι έγινε το ιατρείο της Χώρας.

Βαθμολογία
Ποιότητα Α΄ υλών 8.0, Μαγειρική 8.0, Σχέση ποιότητας – τιμής 8.0, Σέρβις 8.0

Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει. Από την  Νικολέτα Μακρυωνίτου

Dolly’s, Μ. Ι. Γουλανδρή 13, Χώρα Άνδρου, τηλ. 22820- 22.207

gastronomos.gr


σχετικα αρθρα