Υλικά
για το κέικ
- 375 γρ. αλεύρι Κέικ Φλάουρ ΑΛΛΑΤΙΝΗ + επιπλέον για τη φόρμα
- 250 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 180 γρ. βούτυρο αγελάδας, κομμένο σε κύβους + επιπλέον για τη φόρμα
- 3 αυγά
- 225 γρ. ξινόγαλα (αριάνι)
- 225 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
- 3 κ.γ. στιγμιαίο καφέ, διαλυμένα σε 2 κ.σ. καυτό νερό
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (στα σουπερμάρκετ)
- 1/4 κ.γ. αλάτι
για τη γέμιση
- 100 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
- 1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ (σε σκόνη)
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. κακάο
- 25 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
- 25 γρ. σταφίδες μαύρες
Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 26 εκ. με τρύπα στη μέση. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα υλικά της γέμισης. Εάν οι σταφίδες είναι σκληρές, τις μουλιάζουμε για 10 λεπτά σε λίγο βραστό νερό και τις χρησιμοποιούμε αφού τις σουρώσουμε.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το ξινόγαλα και σε ένα τρίτο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι. Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά και έπειτα τον καφέ και τη βανίλια. Συνεχίζοντας το χτύπημα, σε χαμηλή ταχύτητα, ρίχνουμε εναλλάξ, σε τρεις δόσεις, το μείγμα της κρέμας γάλακτος και το αλεύρι. (Σημειώνουμε ότι το μείγμα θα είναι αρκετά πηχτό.) Ρίχνουμε τα ⅔ του μείγματος στη φόρμα, απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50-55 λεπτά.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε στη φόρμα για μισή ώρα πριν το ξεφορμάρουμε. Αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 26 εκ. με τρύπα στη μέση. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα υλικά της γέμισης. Εάν οι σταφίδες είναι σκληρές, τις μουλιάζουμε για 10 λεπτά σε λίγο βραστό νερό και τις χρησιμοποιούμε αφού τις σουρώσουμε. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το ξινόγαλα και σε ένα τρίτο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι. Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά και έπειτα τον καφέ και τη βανίλια. Συνεχίζοντας το χτύπημα, σε χαμηλή ταχύτητα, ρίχνουμε εναλλάξ, σε τρεις δόσεις, το μείγμα της κρέμας γάλακτος και το αλεύρι. (Σημειώνουμε ότι το μείγμα θα είναι αρκετά πηχτό.) Ρίχνουμε τα ⅔ του μείγματος στη φόρμα, απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50-55 λεπτά. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε στη φόρμα για μισή ώρα πριν το ξεφορμάρουμε. Αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε.
ολες οι ειδησεις
- Eurojackpot: Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη κλήρωση των 115 εκατ. ευρώ – Μέχρι τις 19:00 η κατάθεση δελτίων για το έπαθλο ρεκόρ
- Άμστερνταμ: Μέτρα για τον περιορισμό του υπερτουρισμού – Απαγορεύει να χτιστούν νέα ξενοδοχεία
- ΠΟΥ: Ανησυχία για τη μετάδοση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους
- Σίφνος: Κορυφαίος ελληνικός γαστρονομικός προορισμός, σύμφωνα με το Conde Nast Traveler και το National Geographic
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr