Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμη για την επιφάνεια
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 220 ml ελαιόλαδο
- 350 – 400 ml χυμός πορτοκαλιού
- ελάχιστο αλάτι
για τη γέμιση
- 300 γρ. χαλούμι (ή ταλαγάνι), περασμένο από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 150 γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης ή Ζακύνθου ή άλλο σκληρό κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας, τριμμένο
- 1 ματσάκι φρέσκος δυόσμος (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
- 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και ελάχιστο αλάτι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε το μείγμα με τα χέρια μας, τρίβοντάς το με τις άκρες των δαχτύλων μας, ώστε να βραχεί το αλεύρι και να γίνει ένα ψιχουλιαστό μείγμα με μικρούς σβώλους. Τότε ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, σε δόσεις, ανακατεύοντας, μέχρι να διαλυθούν οι σβώλοι και να φτιάξουμε μέτρια ζύμη (ίσως να μη χρειαστούμε όλο το υγρό).
Ζυμώνουμε το μείγμα με τα χέρια μας για 6 – 8 λεπτά, περίπου, μέχρι η ζύμη να μαλακώσει, να αφρατέψει και να γίνει εύπλαστη. Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη και το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο, για να σφίξει ελαφρώς η ζύμη και να πλάθεται εύκολα.
Γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τα δύο είδη τυριών, το δυόσμο, τα αυγά και λίγο πιπέρι.
Πιτάκια: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί δύο μεγάλα και ρηχά ταψιά.
Παίρνουμε κομματάκια ζύμης, βάρους 40 – 45 γρ. το καθένα. Τα πιέζουμε με την παλάμη μας πάνω σε επίπεδη και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια (ή τα ανοίγουμε ελαφρά με τον πλάστη), μέχρι να φτιάξουμε δισκάκια ζύμης πάχους 2 χιλιοστών. Βάζουμε περίπου 1 γεμάτο κουτ. γλυκού από τη γέμιση στο κέντρο κάθε δίσκου ζύμης και τα τυλίγουμε σε ρολάκια, ελαφρώς σφιχτά.
Βάζουμε σε σειρές τα ρολάκια μέσα στα ταψιά και τα ψήνουμε για 20 – 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Κείμενο: Χριστόφορος Πέσκιας Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
gastronomos.gr
ολες οι ειδησεις
- Συνελήφθη 69χρονος δραπέτης: Εξαπατούσε τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων που ενοικίαζε
- Άμστερνταμ: Μέτρα για τον περιορισμό του υπερτουρισμού – Απαγορεύει να χτιστούν νέα ξενοδοχεία
- ΠΟΥ: Ανησυχία για τη μετάδοση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους
- Σίφνος: Κορυφαίος ελληνικός γαστρονομικός προορισμός, σύμφωνα με το Conde Nast Traveler και το National Geographic
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr