current views are: 7

13 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση17:46

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η γεύση δεν έχει …copyright

Μια απόφαση με ενδιαφέρον για όλους τους παραγωγούς τυριού στην Ε.Ε.

Δημοσίευση 17:46’

Μια απόφαση με ενδιαφέρον για όλους τους παραγωγούς τυριού στην Ε.Ε.

Η γεύση ενός τροφίμου δεν μπορεί να προστατευθεί από τα δικαιώματα περί πνευματικής ιδιοκτησίας απεφάνθη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά την εξέταση σχετικής υπόθεσης με πρωταγωνιστή ένα ολλανδικό τυρί: το τυρί-κρέμα με βότανα και μυρωδικά Heksenkaas που παράγεται από την εταιρεία Levola.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης η γεύση του φαγητού είναι κάτι υπερβολικά «υποκειμενικό και μεταβλητό» για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που θέτει η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.

Η Levola υποστήριξε ότι ένα άλλο παρεμφερές τυρί, το Witte Wievenkaas, «παραβίασε τα πνευματικά της δικαιώματα», καθώς το δικό της τυρί, το Heksenkaas, είναι «πνευματική της ιδιοκτησία».

Στη βάση αυτή ζήτησε από τα ολλανδικά δικαστήρια να μην επιτρέψουν στην ανταγωνίστρια Smilde, την παραγωγό του Witte Wievenkaas, να συνεχίσει την παραγωγή και την πώληση του τυριού της.

Έτσι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλήθηκε από το Εφετείο των Κάτω Χωρών να τοποθετηθεί για το ζήτημα εάν η γεύση ενός τροφίμου μπορεί να προστατεύεται από το νόμο «περί πνευματικών δικαιωμάτων».

Στην απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι, προκειμένου να πληρούνται οι προϋποθέσεις να θεωρηθεί πνευματική ιδιοκτησία, η γεύση ενός τροφίμου θα πρέπει να μπορεί να χαρακτηριστεί ως «έργο» και να πληροί δύο κριτήρια:

1. Ότι είναι μια πρωτότυπη πνευματική δημιουργία

2. Ότι συντελείται μια «έκφραση» της δημιουργίας αυτής που την καθιστά «αντικειμενικά και με επαρκή ακρίβεια αναγνωρίσιμη»

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι «η γεύση ενός τροφίμου δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια και αντικειμενικότητα» καθώς γίνεται αντιληπτή ουσιαστικά με βάση τις αισθήσεις και τις εμπειρίες, οι οποίες είναι υποκειμενικές και μεταβλητές.

Για το δικαστήριο, η ηλικία, οι προτιμήσεις στα τρόφιμα και οι καταναλωτικές συνήθειες μπορούσαν επί παραδείγματι να επηρεάσουν τον δοκιμαστή. «Κατά συνέπεια, το δικαστήριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η γεύση ενός προϊόντος διατροφής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί “έργο” και ως εκ τούτου δεν εμπίπτει στο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας» κατέληξε.

Δεν είναι πρώτη φορά που το Δικαστήριο της Ευρωπαίκής Ένωσης καλείται να τοποθετηθεί για παραμφερή ζητήματα. Τον Ιούλιο του 2018, αποφάσισε ότι το Kit Kat δεν μπορεί να προστατεύσει το ιδιαίτερο σχήμα του, καταφέρνοντας ένα σοβαρό πλήγμα στο μακρύ νομικό αγώνα της Nestle. Νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2017, απεφάνθη ότι φυτικά τρόφιμα όπως το tofu δεν μπορούσαν να χαρακτηρίζονται με όρους που αφορούν γαλακτοκομικά προϊόντα.

ΠΗΓΗ: BBC


σχετικα αρθρα