Την Τσικνοπέμπτη τρία είναι τα βαριά χαρτιά της ημέρας. Τα σουβλάκια, κυρίως τα χοιρινά, τα λουκάνικα και τα αρνίσια παϊδάκια. Από εκεί και πέρα πάνω στην ψησταριά πέφτουν πολλά και διάφορα οπότε αρχίζει να ισχύει ο νόμος του «περί ορέξεως …κλπ».

Τα εδέσματα αυτά χρειάζονται: σωστή φωτιά, σωστά υλικά, αλάτι, ρίγανη, πιπέρι, λεμόνι και ουδέν έτερο σόφισμα. Έτσι, απλά και παραδοσιακά.

Για να πετύχουν σαν γευστικό αποτέλεσμα 3-4 βασικά πράγματα χρειάζονται να τηρήσουμε και όχι ένα κάρο καλλιτεχνίες του τύπου μαρινάρουμε το κρέας, αλείφουμε την σχάρα με λάδι και άλλα τέτοια.

Καταρχήν η φωτιά μας με τα κάρβουνα να είναι σωστή. Δηλαδή αφού τα ανάψουμε τα αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να γκριζάρουν και είναι να πυρακτωμένα. Τότε η φωτιά μας έχει, όπως λέγεται, χωνέψει και τα κάρβουνα είναι έτοιμα να τα απλώνουμε στο εύρος της σχάρας μας και μερικούς πόντους ακόμα. Λίγο παραπέρα χωρίζουμε τα παραπανίσια κάρβουνα που θα μας χρειασθούν αργότερα όταν η φωτιά μας θα αρχίσει να πέφτει.

Το καρύκευμα να αποτελείται από αλάτι χονδρό, ρίγανη και λίγο πιπέρι. Το αλάτισμα να γίνεται μετά το πρώτο γύρισμα στη φωτιά.

Η σχάρα μας να είναι σχολαστικά καθαρισμένη και μετά πολύ καλά καμένη. Τότε δεν χρειάζετε κανένα άλειμμα με λάδι ούτε η σχάρα ούτε τα κρεατικά μας.

Τα κομμάτια για τα σουβλάκια να είναι κυβάκια μεγέθους έως δύο εκατοστά για να μπορούν να ψηθούν γρήγορα, ομοιόμορφα και να μην στεγνώσουν. Μια καλή σύνθεση κρέατος στο σουβλάκι είναι 4 κομμάτια από μπούτι και ενδιάμεσα σε αυτά 2 κομμάτια από πανσέτα. Όταν τα βγάζουμε από την φωτιά τα βουτάμε σε άρτυμα λεμονιού που το έχουμε αραιώσει με ίση ποσότητα νερού.

Τα παϊδάκια πρέπει να είναι κομμένα σε πάχος ενός δακτύλου για να ψήνονται εύκολα, γρήγορα και να παραμένουν ζουμερά.

Τα χωριάτικα λουκάνικα θέλουν λίγο τρύπημα με ένα πιρούνι. Το τρύπημα είναι απαραίτητο στα βιομηχανικά λουκάνικα γιατί διαφορετικά σχάζουν και ξεκοιλιάζονται.

Τα λεμόνια να είναι άφθονα γιατί συμπληρώνουν εξαιρετικά τα κρεατικά μας.

Χρόνια πολλά και νόστιμα λοιπόν με καλή παρέα και ατελείωτες καταπαγωμένες μπύρες!!!   

Παύλος Φάκαλος