Στην Αμερική το USDA (υπουργείο Γεωργίας ΗΠΑ) έχει καταρτίσει μία λίστα ποτών, φυτών και τροφίμων των οποίων δεν επιτρέπει την κυκλοφορία. Δέκα από αυτά είναι τα παρακάτω:

 1. Νωπό ή μη παστεριωμένο γάλα
  Σε 17 πολιτείες των ΗΠΑ απαγορεύεται το νωπό και το μη παστεριωμένο γάλα για ανθρώπινη χρήση. Η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με την εξάπλωση των βακτηρίων Ε.coli.
 2. Foie gras (Φουά γκρα)
  Το Φουά γκρα, που είναι το διογκωμένο συκώτι χήνας από υπερσίτιση. Λόγω του βιαίου της διαδικασίας, απαγορεύεται στην Καλιφόρνια. Τον τελευταίο καιρό γίνετε προσπάθεια να απαγορευτεί και στην Νέα Υόρκη.
 3. Casu Marzu ή formagio marcio (σάπιο τυρί)
  Προέρχεται από τυρί Πεκορίνο στο οποίο προκαλείται ζύμωση με την βοήθεια των προνυμφών Piophila casei. Οι πολέμιοι του το στάδιο αυτό το λένε αποσύνθεση. Οι λάτρεις το τρώνε με τα λευκά σκουλήκια ζωντανά. Είναι προϊόν της Σαρδηνίας και αντικείμενο μεγάλης κόντρας των παραγωγών και των ανά την υφήλιο υγειονομικών υπηρεσιών. Στην Αμερική η εισαγωγή του απαγορεύετε.
 4. Hagis
  Παραδοσιακό σκωτσέζικο έδεσμα. Στην Σκωτία όντως το έχουν περί πολλού. Το εξωτερικό του περίβλημα είναι στομάχι αρνίσιο γεμισμένο με ψιλοκομμένα εντόσθια αρνίσια όπως πνευμόνια, συκώτι και καρδιά.
 5. Shark fin(πτερύγια καρχαρία)
  Φανατικοί λάτρεις τους εκτός από την Κίνα και την Ιαπωνία υπάρχουν και στην Αμερική. Ένα αποκρουστικό γεγονός που συμβαίνει για την συλλογή τους κάνουν την Καλιφόρνια να αντιστέκεται σθεναρά στην ελεύθερη διακίνησή τους. Πιάνουν τους καρχαρίες κόβουν τα πτερύγια και πετούν το κήτος πάλι ζωντανό στη θάλασσα να πεθάνει ξεματώνοντας.
 6. Sassafras oil
  Είναι ένα έλαιο το όποιο λαμβάνεται από το φλοιό του δένδρου σασσάφου το οποίο αποτελούσε συστατικό της μπύρα. Το 1960 στην Αμερική κατόπιν ερευνών απεδείχθη καρκινογόνο και από τότε απαγορεύτηκε η χρήση του.
 7. Κέικ από αίμα χοίρου
  Στην Ταϊβάν κατασκευάζουν ένα είδος κέικ αναμιγνύοντας αίμα χοίρου και ρύζι. Οι τουρίστες και οι ντόπιοι το απολαμβάνουν, στις ΗΠΑ όμως δεν επετράπη ποτέ η εισαγωγή του.
 8. Fugu (Ιαπωνικό ψάρι)
  Γνωστό και ως Ιαπωνικό blowfish. Εάν δεν το επεξεργαστείς κατάλληλα είναι επικίνδυνα δηλητηριώδες. Στις ΗΠΑ πρέπει το κατάστημα να κατέχει ειδική άδεια επεξεργασίας Fugu. Στην Ευρώπη απαγορεύετε η εισαγωγή τους τελείως.
 9. Αψέντι
  Πότο που πολλά χρόνια ήταν απαγορευμένο ως παραισθησιογόνο. Επίσης η χημική  ένωση thujone που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξικό. Τώρα  μόνον εάν αναγράφετε thujone-free επιτρέπετε η κυκλοφορία του.
 10. Κρέας αλόγου
  Ήταν απαγορευμένο για ανθρώπινη χρήση, αλλά τώρα τελευταία σε σφαγείο στο Νέο Μεξικό δόθηκε ειδική άδεια. Έχουν κατατεθεί αρκετές αιτήσεις για άδειες για τις οποίες απαιτούνται αυστηροί έλεγχοι και προϋποθέσεις.
   

Π.Φάκαλος

πηγή: Wikipedia