Ο Ναπολιτάνος σεφ Raffaele Esposito, το 1889,  θέλοντας να τιμήσει την βασίλισσα της Ιταλίας  Margherita της Σαβοΐας δημιούργησε την  ομώνυμη πίτσα. Λόγω του τιμωμένου προσώπου ήθελε τα χρώματα που θα έχει το δημιούργημά του να είναι τα χρώματα της Ιταλικής σημαίας.  

Λέγετε ότι είναι ο πρώτος άνθρωπος που χρησιμοποίησε τυρί στην πίτσα. Στην αρχή, ως φαγητό του φτωχού, ήταν μόνο ζυμάρι ψημένο με επάνω φέτες ντομάτας. Πουλιόταν από πλανόδιους πωλητές σαν κολατσιό για τους εργάτες.  Συν τω χρόνω προστέθηκε το ελαιόλαδο, το τυρί και αργότερα τα διάφορα άλλα υλικά.

Η πίτσα, σαν  έδεσμα, εκτοξεύτηκε και έγινε διεθνές , όταν πέρασε τον Ατλαντικό και έφθασε με τους πρώτους Ιταλούς μετανάστες στις ΗΠΑ. Το πρώτο μαγαζί με πίτσα στην Αμερική άνοιξε το 1905 από τον Gennaro Lombardi, στην περιοχή του Μανχάταν Μικρή Ιταλία.

Π. Φάκαλος

Πηγή:Wikipedia