Συνοδεύουν τις μακαρονάδες μας, τις gourmet σαλάτες μας αλλά λειτουργούν και ως παρτενέρ του φρούτου μας. Αφήστε λίγο στην άκρη τη ελληνική φέτα μας και ας γνωρίσουμε 5 ιταλικά γευστικότατα τυριά!

 Gorgonzola

Η Gorgonzola αποτελεί ένα εκλεπτυσμένο τυρί. Είναι αγελαδινό και φτιάχνεται με δύο τρόπους, το πιο μαλακό τυρί, ώριμο και γλυκό αλλά και η φυσική γεύση που χρειάζεται έναν χρόνο για να ωριμάσει και να μας δώσει την έντασή του.

Το όνομα του τυριού αυτού, είναι ξεκάθαρο ότι προέρχεται από την Ιταλική πόλη Gorgonzola, στο Μιλάνο. Στην μικρή αυτή πόλη υπήρχε άφθονο γάλα και έφτιαξαν αυτό το τυρί. Αρχικά αποκτούσε αυτό το μπλε χρώμα με φυσική διαδικασία, λόγω του μύκητα «penicillium» που παραμόνευε στις υγρές σπηλιές. Σήμερα όμως η «μούχλα» είναι αποτέλεσμα διεργασίας της τέχνης της τυροκομίας. Η πρώιμη gorgonzola είναι κρεμώδης και η υφή της μοιάζει με αυτή του τυριού brie αλλά όσο ωριμάζει γίνεται πιο σκληρή και εύθραυστη με τη χαρακτηριστική σκορδάτη και πικάντικη γεύση.

 Pecorino Toscano

Αν βρεθείτε στην Τοσκάνη, αλλά και σε ολόκληρη την επαρχία της από τη Σιέννα μέχρι το Πράτο, το τυρί πεκορίνο αποτελεί σήμα κατατεθέν. Για να ωριμάσει το τυρί αυτό, χρειάζεται από μερικούς μήνες μέχρι και έναν χρόνο. Όσο για τη λιπαρή του γεύση, την οφείλει στο πλούσιο σε λιπαρά πρόβειο γάλα απ’ όπου και κατασκευάζεται.

Αρωματικό, πολυτελές και με ονομασία προέλευσης, το pecorino από την Τοσκάνη είναι ιδανικό για τις μακαρονάδες αλλά και σε μια σαλάτα συνδυάζοντάς το με προσούτο.

 Mozzarella di Bufala

Είναι το τυρί που χρωστάει την ύπαρξη του στα νοτιοδυτικά της Νάπολης. Η mozzarella αποτελεί έμπνευση ενώ κατασκευάζεται από γάλα νεροβούβαλου. Η mozzarella δεν χρειάζεται ιδιαίτερο χρόνο ωρίμανσης, μόλις λίγες ώρες. Ιδανικά καταναλώνεται την ίδια μέρα το πολύ την επόμενη.

Αν απορείτε λοιπόν γι’ αυτή την ιδιαίτερη γλυκύτητα που την χαρακτηρίζει, να ξέρετε ότι οφείλεται σε αυτό το ασυνήθιστο γάλα.

Με μια κατακόκκινη ζουμερή ντομάτα και λίγα φύλλα βασιλικού, θα απολαύσετε την υδαρή, απαλή και μοναδική γεύση της!

Provolone

Αν θέλετε να γευτείτε την αυθεντική γεύση του provolone, τότε θα πρέπει να ταξιδέψετε στη Νότιο Ιταλία και συγκεκριμένα στη Basilicata. Μπορεί να κατασκευάζεται σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά την αυθεντική γεύση θα την απολαύσετε μόνο στη Basilicata. Γίνεται με αγελαδινό γάλα και ο χρόνος ωρίμανσης του ποικίλει από μερικούς μήνες μέχρι ένα χρόνο, ανάλογα πόσο σκληρή και έντονη θέλετε τη γεύση του.

Αν πάλι ο δρόμος σας δεν είναι από εκεί, τότε φτιάξτε τη με... πατέντα. Τρίψτε mozzarella σε μία τσαντίλα με άρμη και λάδι, τυλίξτε τη και κρεμάστε τη να στεγνώσει και να μεταμορφωθεί σε ένα γευστικό, αλμυρό και ελαφρώς πικάντικο provolone.

Parmigiano - Reggiano

Αν η περιοχή Emilia στη Romagna, έχει έναν πολύ καλό λόγο να καυχιέται, τότε αυτός σίγουρα είναι το τυρί της Parmigiano - Reggiano. Αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα τυριά που έχει κερδίσει τις κουζίνες παγκοσμίως. Η αγελαδινή παρμεζάνα, χρειάζεται μεγάλη υπομονή καθώς θέλει τουλάχιστον 2 χρόνια ωρίμανσης ενώ οι νόμοι της τυροκομίας επιβάλλουν ότι η παρμεζάνα πρέπει να κατασκευάζεται αποκλειστικά μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου, τότε δηλαδή που οι αγελάδες βόσκουν στα απέραντα καταπράσινα λιβάδια.

Τότε το γάλα, και στη συνέχεια το τυρί, αποκτά αυτό τον μοναδικό συνδυασμό των γεύσεων. Πικάντικη, αλμυρή παρμεζάνα.