Αρκούν 3 με 4 ελιές την ημέρα, ή τρεις κουταλιές της σούπαςωμό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για να θωρακιστείτε απέναντι στον καρκίνο. Η υδροξυτυροσόλη, μία πολυφαινόλη που περιέχει η ελιά, καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό τους.

Μελέτη του ομογενή επιστήμονα, Τομ Καραγιάννη, διευθυντή του Τμήματος Μοριακής και Γονιδιακής Ερευνας του Ινστιτούτου Baker της Μελβούρνης έδειξε ότι η υδροξυτυροσόληκαταστρέφει τα καρκινικά ερυθρολευχαιμικά κύτταρα Κ562 αλλά όχι τα μονοπυρηνικά κύτταρα του περιφερικού αίματος.

Ο κ. Καραγιάννης συνιστά κατανάλωση 50 ml ωμού παρθένου ελαιολάδου απ΄ όπου ο ανθρώπινος οργανισμός θα προσλάβει πολυφαινόλες ή 3-4 ελιών την ημέρας ή συνδυασμό κατανάλωσης ελαιολάδου και ελιών, προκειμένου να υπάρξουν οφέλη για την υγεία.

Αδιαμφισβήτητα τα οφέλη 

«Είναι γενικώς παραδεκτό ότι η πλούσια σε ελιές μεσογειακή διατροφή παρέχει 10-20 mg φαινολών. Αν υποθέσουμε ότι απορροφώνται επαρκώς τότε το αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα θα είναι επαρκές», επισημαίνει στην εργασία του ο Τομ Καραγιάννης. Παράλληλα τονίζει ότι η αντικαρκινική επίδραση της υδροξυτυροσόλης in vitro και in vivo είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί λόγω του μεγάλου αριθμού των αποδείξεων που υπάρχουν.

Να σημειωθεί ότι η υδροξυτυροσόλη εκτός από την ελιά υπάρχει και στο κρητικό δίκταμο, στη λεβάντα, στη λουίζα, στα σταφύλια, στα χαρούπια και στην αγριομυρτιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ