Το ψήσιμο του αρνιού δεν είναι και το πιο απλό πράγμα στον κόσμο, αλλά δεν είναι και το δυσκολότερο. Θα έλεγα ότι το πιο σημαντικό είναι να μπορείς να εξασφαλίσεις ένα καλής ποιότητας αρνί. Κακά τα ψέματα τα νησιώτικα αρνιά έχουν ένα προβάδισμα σ’ αυτό το σημείο. Η αρμύρα του περιβάλλοντος νοστιμεύει την τροφή τους και τα κάνει εξαιρετικά.

Αλλά για να πάμε πάλι στο ψήσιμο, βασικό πράγμα είναι να έχεις τσεκάρει ότι ο συνολικός εξοπλισμός που σου χρειάζεται υπάρχει, για να μην ψάχνεσαι την τελευταία ώρα.

Τα απαραίτητα:

 • 1 αρνί ή αν προτιμάς κατσίκι
 • Χοντρό αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
 • 1 σούβλα αντοχής (καλύτερα μασίφ, όχι κούφια)
 • 3 σφιγκτήρες και 6 πεταλούδες (για το στερέωμα του κορμού στη σούβλα)*
 • 1 σφιγκτήρα-πιρούνα για τα μπούτια
 • 2-3 μέτρα σύρμα όχι πολύ χοντρό, γαλβανιζέ
 • 12 κιλά κάρβουνα
 • Βαμβάκι και μπλε οινόπνευμα ή άλλο προσάναμμα
 • 1 περιστροφικό μηχάνημα για τη σούβλα
 • 1 μεγάλη μπαλαντέζα
 • 1 σακοράφα και σπάγκο

*τους σφιγκτήρες του περνάμε εσωτερικά του αρνιού και στις ακίδες που βγαίνουν από πάνω περνάμε την αντηρίδα και βιδώνουμε σφικτά τις πεταλούδες.  

Χρήσιμο επίσης είναι να έχεις  μια σχέση με το μαγείρεμα, αν όχι, φρόντισε να έχεις παρέα κάποιον που να παίρνει χαμπάρι από τέτοια εγχειρήματα.   

Προετοιμασία

Το αρνί που είναι κατάλληλο για σούβλα πρέπει να είναι 12 με 13 κιλά περίπου. Αν η παρέα δεν είναι μεγάλη ας είναι και 9 με 10, όχι όμως μικρότερο γιατί μέχρι να ψηθεί θα σας στεγνώσει. Η σούβλα να είναι σχετικά χοντρή ώστε να μην λυγίζει από το βάρος του. Εάν υπάρχει παλιά σούβλα θέλει καλό τρίψιμο και καθάρισμα.

Αλατοπιπερώστε το αρνί μέσα, έξω ανάλογα με τα γούστα σας. Περάστε τη σούβλα ανάμεσα από τα μπούτια, παράλληλα με τη σπονδυλική στήλη του αρνιού και να βγει από το κεφάλι, υπολογίστε να βγει στο μέσον του κεφαλιού, ανάμεσα στα μάτια. Στερεώστε το επάνω στη σούβλα σε τρία βασικά σημεία. Στα μπούτια με τον σφιγκτήρα-πιρούνα, στη σπονδυλική στήλη με τους σφιγκτήρες ή σύρμα για να μην καμπουριάσει κατά την διάρκεια του ψησίματος και στερεώστε  το σβέρκο με σύρμα πάνω στη σούβλα.

Ράψτε την κοιλιά με τη σακοράφα και το σπάγκο. Καλό είναι η δουλειά να γίνει από το προηγούμενο βράδυ ώστε να το στήσετε όρθιο, με ένα ταψί στο κάτω μέρος, για να φύγουν τα πολλά υγρά, σκεπασμένο με ένα ελαφρύ πανί για τα έντομα.

Για το ψήσιμο θα χρειασθούν 10-12 κιλά κάρβουνα γιατί θέλουμε καλή φωτιά για 3-3,5 ώρες.     

Να φροντίσετε να έχετε το ηλεκτρικό μηχάνημα για το γύρισμα της σούβλας και την αντίστοιχη μπαλαντέζα για να φέρετε ρεύμα μέχρι την ψησταριά. Αυτό το σημείο να το προσέξτε πολύ, ψήσιμο χωρίς μηχάνημα είναι μεγάλη πίκρα.

Ο νούμερο ΕΝΑ και απαράβατος κανόνας για καλοψημένο και νόστιμο αρνί είναι ένας. Το αρνί θέλει ΜΟΝΟ χοντρό αλάτι και πιπέρι. Τέλος!!! Κυκλοφορούν διάφορες [email protected]@ρες του τύπου ότι το αρνί θέλει κατά το ψήσιμο να το περνάς με λαδολέμονο. Απαγορεύεται!!!

Ή το άλλο: «Εγώ βάζω στην κοιλιά κομμάτια κεφαλοτύρι –λέει οοο… γνώστης καιαιαι… μερακλής- για να νοστιμίσει». Και όταν είναι έτοιμο και πας να το τσακίσεις με τον μπαλτά, έχουν λιώσει τα τυριά και στο τέλος τρως αρνί πίτσα, αντί για ψητό αρνί .

Ανήμερα το Πάσχα

Ένας βολικός τρόπος για να κάνεις θράκα, είναι ανάμεσα στα κάρβουνα να βάλεις κομμάτια βαμβάκι βουτηγμένα σε μπλε οινόπνευμα. Να τα ανάψεις και έτσι θα πάρουν τα κάρβουνα φωτιά. Όταν πλέον έχουν ασπρίσει τα απλώνεις. Στο ύψος της σπάλας και στα μπούτια η φωτιά πρέπει να είναι πιο δυνατή, αντίθετα από την κοιλιά που είναι πιο φτενή και θέλει λιγότερη φωτιά, για να μην σας αρπάξει.

Τα κάρβουνα να είναι μπόλικα, ώστε να φυλάξετε λίγα αναμμένα στην άκρη, συνήθως χρειάζονται.

Όταν βάλετε το αρνί στη ψησταριά θέλει ψηλά, στους 50 πόντους, για να μην αρπάξει και περίπου στη μια ώρα θέλει να το κατεβάσετε πιο κοντά στη φωτιά.   

Πότε είναι έτοιμο;

Όταν αρχίσει να στάζει έντονα το λίπος.  
Όταν έχει αρχίσει η πέτσα του να σκάει.
Όταν το κόκκαλο στις κλειδώσεις  σκάσει μύτη.

Παύλος Φάκαλος